Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

– Smart å benytte andre miljøer som er omstillingsdyktige og motiverte

Pandemien har vist at det er behov for en ekstra kapasitet, som har evne til å ruste opp raskt, og som et supplement til det offentlige, mener Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
16. april 2021

fra venstre: Anne-Cecilie Kaltenborn fra NHO Service og Handel, Per T Lund fra Apotekforeningen og Kristin Sandvik fra Vertikal Helse

Skjermdump fra Kantars webinar og Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Ifølge Helsepolitisk barometer svarer 75 prosent av befolkningen at det ikke spiller noen rolle hvilke helseaktører som leverer de offentlig finansierte helse- og omsorgstjenestene hvis kvaliteten på tjenesten er god.

Mer effektiv bruk av ressursene
I Per T. Lunds kommentar trakk han frem to motsetninger. Det ene er at hele 7 av 10 nordmenn mener vi har et todelt helsevesen, og de fleste er negative til det. Samtidig har halvparten av de spurte i undersøkelsen liten tro på at det offentlige helsevesenet vil klare å dekke det fremtidige behovet for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private tjenestetilbydere.

– Jeg tror denne halvparten er inne på noe. Skal endene møtes, er vi avhengig av et samspill mellom offentlige og private tilbydere. Det betyr mer effektiv bruk av ressursene, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

– Og det er her apotekene kommer inn – ikke som en reddende engel, men som et nødvendig supplement, fortsetter Lund.

Supplement til det offentlige
Under en av panelsamtalen på Kantars webinar deltok blant annet to private helseaktører, NHO Service og Handel og forsikringstilbyderen Vertikal Helse.

– Folk er svært opptatt av at det offentlige helse og omsorgstilbudet i Norge skal være godt. Samtidig er et flertall enig i at det blir vanskelig å møte behovene fremover hvis vi ikke tar i bruk ikke-offentlige aktører. Pasientene er mer opptatt av hva de kan få tilgang til, ikke av logoer, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

– Når det gjelder det å bruke andre leverandører som et supplement til det offentlige, så har vi sett av det er behov for en helt annen kapasitet. Da er evnen til å ruste opp raskt, som for eksempel testing, vist at det er ganske smart å ha andre miljøer som kan trekkes inn raskt, fortsetter Kaltenborn.

Private helsetjenester avlaster
Kristin Sandvik er administrerende direktør i Vertikal helse og forteller at de har bistått veldig mange under pandemien med å dekke deres helsebehov.

– Private helsetjenester avlaster og frigjør kapasitet når det offentlige, veldig gode helsevesenet står i de utfordringene vi har opplevd det siste året, sier Sandvik.  

– 75 prosent sier at så lenge det er bra, spiller det ingen rolle om hvem som leverer tjenestene, avslutter hun.

Se hele presentasjonen her.

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring