Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Stort flertall mener apotekfarmasøyten kan fornye resepter

Andelen som mener det kun er legen som kan fornye resepter, er redusert de siste tre årene. Flere mener farmasøyter bør kunne fornye resepter på enkelte legemidler.


Eva Cecilie Skreiberg
5. april 2023

Ifølge Kantars undersøkelse svarer 17 prosent at det ville vært trygt og enkelt om farmasøyten kunne fornye resepter, mens 24 prosent er helt likegyldig til om det er legen eller farmasøyten. Her fra Vitusapoteket på Røa.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Det viser årets Helsepolitiske barometer som ble lagt frem torsdag 30. mars.

– Når det gjelder enkelte legemidler befolkningen bruker jevnlig, som for eksempel allergimedisin, vil det være trygt og enkelt for pasienten, og effektivt for helsetjenesten, om apotekfarmasøyten kan ta seg av å fornye resepten, sier administrerende direktør i Apotekforeningen Per T. Lund.

Han får støtte i befolkningen. I Kantars ferske undersøkelse, der over 2000 personer har besvart spørsmål om helsesektoren, er det en klar tilbakemelding om at apotekene kan overta noen av disse oppgavene.

I år viser resultatene at 16 prosent mener det kun er legen som må fornye resepten. Stadig færre mener at det kun er legen som bør kunne fornye resepter. Fra 2020 til 2023 ble andelen redusert med 9 prosentpoeng. Andelen som mener det ikke spiller noen rolle om det er legen eller farmasøyten har økt med 6 prosentpoeng i samme tidsrom. 

Greit at farmasøyten kan fornye resept

38 prosent svarer at det ville være fint om man kunne fornyet resepten på apoteket, men at farmasøyten må kommunisere med legen som har forskrevet dem. 24 prosent svarer at det ikke spiller noen rolle om det er apotekfarmasøyten eller legen som fornyer slike resepter, mens 17 prosent mener det ville vært en enkel og trygg løsning at farmasøyten kan fornye resepter for de som trenger det. 

Slår man sammen disse tallene, er det 79 prosent som synes det er greit at apotekfarmasøyter kan fornye resepter på enkelte legemidler befolkningen bruker jevnlig.

– Bruker du allergilegemidler fast har du sikkert husket på å fornye resepten før du drar på ferie, men skulle du være så uheldig at resepten er brukt opp eller at den har gått ut på dato kan det oppstå problemer, sier Lund.

– Legen er ikke å få tak i på kvelden eller i ferietid. Da kan det være praktisk at farmasøyten kan fornye resepten på apoteket, fortsetter han.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen ble gjennomført 12. desember 2022 til 15. januar 2023. 2051 personer har besvart undersøkelsen, som er representativt for befolkningen over 18 år. Estimert feilmargin: +/-2,2 %-poeng. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring