Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Samarbeid for sikker legemiddelbruk

Apotekforeningen og allmennlegeforeningene ønsker å samarbeide for å sikre riktig legemiddelbruk.


22.05.2015

Samarbeid for sikker legemiddelbruk

Sammen har de skrevet en kronikk som i dag stod noe forkortet på trykk i VG. Hele kronikken gjengis under:

Hver dag fylles 1 500 sykehussenger av pasienter som ligger der som følge av feil legemiddelbruk. 1000 mennesker dør hvert år av det samme og 15 000 skades for livet. De menneskelige og samfunnsmessige kostnadene er store. 

Åtte av ti legemidler forskrives av en fastlege og brukes av pasienter som i hovedsak klarer seg selv. Fastleger og apotekfarmasøyter gjør sitt ytterste for at pasientene skal få best mulig resultat av legemiddelbehandlingen sin. Men i en oppstykket behandlingskjede er det svært krevende å sikre god, koordinert oversikt og informasjon.

Mange pasienter har av samme grunn ikke den fullstendige oversikten over hvilke medisiner hun eller han faktisk skal – eller ikke skal bruke. Resultatet kan bli at de bruker flere like legemidler med ulike navn på samme tid, at de fortsetter å bruke legemidler de skulle ha sluttet med, eller at de kombinerer legemidler på en måte som gir bivirkninger og plager. Mye av dette kunne ha vært unngått.

Når kompleksiteten er så stor og muligheten for feil er så mange, krever det koordinering på tvers av nivåer og instanser. Vi vet det finnes relativt enkle virkemidler som kan sikre målrettet samarbeid mellom lege og farmasøyt, og som raskt kan gi mange pasienter et bedre liv med legemidlene sine.

Helseminister Bent Høie la nylig frem primærhelsemeldingen. Den legger stor vekt på nettopp bedre samarbeid om pasienten, på tvers av de ulike profesjonene i helsetjenesten. Legeforeningen og Apotekforeningen ønsker å bidra til å gjøre regjeringens gode intensjoner om til realitet.

Vi mener at kommunene må etablere egnede møteplasser, der farmasøyter og fastleger kan samarbeide om pasientenes legemiddelbruk. Her kan de sammen gå gjennom den enkelte pasientenes samlede legemiddelbruk og resultatene av behandlingen. Et annet viktig tiltak er samstemming av legemiddellister, for sammen å klarlegge hvilke medisiner pasienten faktisk skal bruke. Vi har spilt forslagene om styrkingen av det lokale samarbeidet inn til myndighetene.

Når legemidler anvendes riktig gir de bedre helse og livskvalitet. Brukes de feil er de imidlertid en risikofaktor som kan ødelegge helsen og forkorte livet. Fastlegene og apotekene har per i dag ikke den fullstendige legemiddeloversikten tilgjengelig elektronisk. Da er det viktig at vi setter oss ned og strukturerer samarbeidet om pasientens legemiddelbruk. Det er i helsetjenestens førstelinje vi kan rette opp mange av de feilene som skjer i dag. For å få dette til trengs det politikere som vil. Vi vet at fastlegene og farmasøytene står klare.

Av Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen
      Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin       
      Per T. Lund, adm. dir. i Apotekforeningen


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring