Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ulovlige piller selger bedre enn narkotika

Strafferammen er liten og muligheten for gevinst er stor. Salg av falske legemidler brer om seg.


04.06.2012

Ulovlige piller selger bedre enn narkotika
Av Bjørn Kvaal

I Norge er den strengeste strafferammen for brudd på legemiddelloven to års fengsel. Ingen har imidlertid fått fengselsstraff for produksjon eller omsetning av falske legemidler, det er kun straffet med bøter. For eksempel fikk en nordmann 10 000 kroner i bot for å ha importert flere hundre falske Viagra. I følge mannen var ikke pillene videresolgt. Han skulle bruke dem selv. Det er annerledes hvis forfalskede legemidler inneholder narkotika og dopingmidler. Det gir ofte fengselsstraff.

– Alvorlig kriminalitet
I Sverige ble en mann dømt til ett års fengsel for omfattende omsetning av falske legemidler.

– Dette rimer ikke med at distribusjon og produksjon av falske legemidler er en svært alvorlig form for kriminalitet. Faren for de som rammes kan være dramatiske. Derfor må strafferammene øke, sier legemiddelinspektør og farmasøyt Line Saxegaard i Statens legemiddelverk.

I følge Saxegaard har politiet i liten grad prioritert saker med falske legemidler. Det kan skyldes lave strafferammer, men også at sakene med kun falske legemidler uten innhold av narkotika er langt færre enn saker som omfatter narkotika og dopingmidler.

– Politiet ser først og fremst etter produkter som inneholder narkotiske stoff, ikke om de er falske, sier Saxegaard.

Produsent, avsender og tilbyder av falske legemidler er ofte forskjellige aktører. De befinner seg også ofte i forskjellige deler av verden og i flere land. Det er med andre ord vanskelig å spore dem. Norge og andre land forsøker nå å samarbeide for å kunne stanse salg og straffeforfølge de ansvarlige. I tillegg jobber Europarådet med en overenskomst. Målet er å øke strafferammene for omsetning av falske legemidler i alle medlemsland, pluss andre land som måtte ønske å signere konvensjonen.

Måtte stanse salg i apotek
I Danmark er det tilbakekalt falske legemidler fra apotek. Saxegaard mener det er ingen grunn til å tro at falske legemidler har nådd norske apotek.

– Vi har ingen meldinger som tyder på det, men vi jobber nå for å få enda bedre kontroll på distribusjonskjeden av legemidler. Norge er et lite land og alle legemidler med markedsføringstillatelse i Norge skal ha norsk tekst. Det gjør Norge til et mindre attraktivt land for de kriminelle. Ved parallellimport og import
av legemidler forskrevet på grunnlag av registreringsfritaksordningen, er vi mer utsatt siden det da er import av uten¬landske pakninger, sier hun.

Men komplisert distribusjonskjede med mange aktører øker risikoen for introduksjon av falske legemidler.

– Meglere som selger og kjøper legemidler på vegne av grossister eller andre i distribusjonskjeden, er ikke omfattet av legemiddellovgivningen, sier Saxegaard.

Veien inn i det legale legemiddelmarkedet kan foregå på mange måter. For eksempel vil en komplisert produksjonsprosess av aktive virkestoffer kunne øke risikoen. I mange land er det ikke krav til myndigheters kontroll med produsenter av aktiv substans, og falske virkestoffer er benyttet i lovlig produksjon av ferdige legemidler. I disse tilfellene har legemiddelprodusentenes kvalitetskontroll ikke oppdaget forfalskningene.

I Norge har tilvirkere av aktive virkestoffer vært ansett som legemiddeltilvirkere på lik linje med tilvirkere av bruksferdige legemidler.

– Legemiddelverket fører tilsyn med alle produsenter og alle skal ha systemer som forhindrer introduksjon av forfalskede virkestoffer, sier Saxegaard.

I løpet av 2017 blir det vanskeligere for forfalskere av legemidler. Da innfører EU krav om serialisering av legemidler. Dette er unik identifisering av hver enkel legemiddelpakning. Når apoteket sjekker koden gjennom en strekkodekontroll, blir det gitt et varsel hvis pakken er registrert solgt tidligere. Det er ikke avgjort om serialisering skal gjelde alle legemidler.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring