Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

Vi snørrer og hoster mer enn på lenge

Nordmenn snørrer, hoster og harker mer enn på mange år. Midler til behandling og lindring av forkjølelse er tilbake på 2019-nivå, og vel så det.


Jostein Soldal
7. oktober 2022

Utover våren og sommeren i år har vi sett en markant økning i kunder som går til apoteket og kjøper midler for å lindre symptomene man får ved forkjølelse. (Ill. Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Det viser tall Apotekforeningen har innhentet fra Farmloggs legemiddelstatistikk.

– Når vi ser på summen av alle hostedempende legemidler, midler mot tett eller rennende nese og midler mot halsplager, ser vi at antall pakninger som er solgt hittil i år er høyere enn på samme tidspunkt i 2019, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Hittil i 2022 er det solgt 3,8 millioner pakninger av disse legemidlene, mot 2,4 millioner pakninger i fjor.

Andresen forteller at forbruket av slike legemidler er ca. 60 prosent høyere enn i fjor, og nesten 10 prosent høyere enn «normal-året» 2019. Sammenlignet med 2020 da pandemien kom i mars, er forbruket omtrent 35 prosent høyere, målt i antall pakninger.

– Det er åpenbart at de smittereduserende tiltakene vi levde med i fjor og i forfjor førte til at færre ble forkjølet. Utover våren og sommeren i år har vi sett en markant økning i kunder som går til apoteket og kjøper midler for å lindre symptomene man får ved forkjølelse. Sammenlignet med 2019 er faktisk salget 25 prosent høyere i vår- og sommermånedene i år, sier Andresen.

Brukes også mot korona

Hun minner også om at mange av disse midlene brukes til å lindre plager ved covid 19-sykdom. I 2022 har det vært mye spredning av både korona og forkjølelse, som kan forklare den ekstra store bruken av forkjølelsesmidler.

De fleste forkjølelsesmidlene er reseptfrie legemidler. Blant disse er det xylometacolin (f.eks. Otrivin) som brukes mot tett nese, det brukes desidert mest av. Deretter følger det slimløsende middelet acetylcystein (f.eks. Bronkyl).

Flere av de reseptfrie legemidlene selges også utenom apotek. Tallene i denne artikkelen gjelder kun salg gjennom apotek i perioden januar til september.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring