Gå til innholdet
Vi mener

Apotekene leverer – også i krisetider

Det er under kriser du får vist hvem du virkelig er. Verden – og Norge – er nå midt i en krise av historiske dimensjoner. Uansett hvordan det til slutt ser ut når vi teller opp dødsofrene, så er vi i en økonomisk krise bare få av oss som lever nå har opplevd tidligere.


Per T. Lund
23. april 2020

Vi står fortsatt midt i krisen, og ingen kjenner svaret på hvordan det vil gå fremover. Men jeg er temmelig trygg på at apotekene fortsatt vil levere – og vel så det, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

I denne krisen har apotekene så langt stått fjellstøtt, og har vist at de er en viktig og solid del av norsk kriseberedskap. Tilgang på mat og medisiner har høyeste prioritet, selvsagt sammen med blant annet tilgang på medisinsk behandling. Det var noen ekstremt hektiske dager i midten av mars, da dorullene trillet fortere ut av butikkene enn de kunne trilles inn, og alle skulle fylle på medisinlagrene sine hjemme. Da viste de ansatte i apotekene hvem de virkelig er. De viste ståpåvilje og var løsningsorienterte, serviceinnstilte og uredde. Jeg har knapt registrert et klagende ord eller en sur mine under de mest kritiske dagene, da det ble hentet ut mer enn dobbelt så mye legemidler fra apotek som på vanlige dager.  

Til vanlig er det beinhard konkurranse mellom apotekene i Norge, akkurat slik det skal være. Men i krisetider har også apotekeierne vist hvem de virkelig er. De konkurrerer fortsatt, men samarbeider tett når det er nødvendig. Sammen har de lagt planer for hvordan de kan sikre god apotekdekning og tilgang på personell. Og sammen har de startet arbeidet med å sikre beredskapslagre og tilgang til kritiske legemidler. Viktige rutiner er delt på tvers og gjort tilgjengelig for alle apotek.  

Apotek er en privat aktør i et sterkt offentlig regulert marked. Da blir det innimellom litt gnisninger mellom bransjen og de som regulerer den. Vi er naturlig nok ikke enige om alt. Men også myndighetene har vist hvem de virkelig er. Det er samarbeidsvilje, det oser av vilje til å finne løsninger, og det er fleksibilitet å spore. Byråkratiet er ikke knirkefritt, men en felles krise kan sannelig være god olje i maskineriet.  

Det er imponerende hva de nesten 1000 apotekene, tilgjengelig der folk bor, har vist så langt i denne krisen. Det finnes frem til praktiske løsninger når kunder trenger litt ekstra bistand, enten det er levering på gårdsplassen til en i karantene, eller privat hjemkjøring til en i isolasjon. Apotekene har så langt levert varene – både bokstavelig talt og i overført betydning. 

Vi står fortsatt midt i krisen, og ingen kjenner svaret på hvordan det vil gå fremover. Men jeg er temmelig trygg på at apotekene fortsatt vil levere – og vel så det.  

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring