Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Sverige: Staten vil øke apotekenes inntekter

I Sverige har legemiddelmyndighetene foreslått at apotekene skal få økte inntekter på salg av en del legemidler, som gir apotekene en inntektsøkning på 82 millioner svenske kroner neste år.


Jostein Soldal
27. oktober 2021

Bilde av adm. dir Johan Waller

– Det er helt naturlig at apotekene blir kompensert for økte kostander i form av nye avgifter til staten, sier adm. direktør Johan Waller

Sveriges Apoteksförening

Vis Skjul bildetekst

I Sverige får apotekene et eget tillegg for å sørge for økt salg av rimeligere generiske legemidler. Det er dette tillegget som nå foreslås økt med ca 11 prosent til 12,75 kroner pr pakning.

– Vi er naturligvis glade for økningen, som er den første økningen av apotekavansen siden 2009. Men det er bare rimelig at apotekene får en økning nå, for at det ikke skal bli negative konsekvenser for apotekenes service overfor kundene. Det er helt naturlig at apotekene blir kompensert for økte kostander i form av nye avgifter til staten, sier adm. direktør Johan Waller i Sveriges Apoteskförening.

På samme måte som i Norge, kan ikke svenske apotek kompensere for økte kostnader ved å øke prisene, siden det er statens som fastsetter utsalgsprisene på reseptlegemidler.

Det er positivt at tidspunktet for ikrafttredelsen sammenfaller med tidspunktet for når den nye, høyere reseptavgiften for legemidler gjøres gjeldende av E-helsemyndigheten. Vi anser det som en selvfølge at apotekene blir kompensert for offentlig fastsatte avgiftsøkninger som apotekene blir pålagt å betale, skriver foreningen i sitt høringssvar til forslaget. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring