Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

SV: Farmasøyter kan bidra med legemiddelgjennomganger

VALG 2021: Nicholas Wilkinson er opptatt av at apotekene kan bidra mer til riktig legemiddelbruk, blant annet med legemiddelgjennomganger og ansvarlig bruk av antibiotika. Han er også opptatt av at apotekene kan bidra med vaksinering, også i et fremtidig voksenvaksinasjonsprogram.


Jostein Soldal
28. mai 2021

I en tid der vi står overfor bemanningskrise i helsevesenet, er det avgjørende å benytte ressursene klokt, sier stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson. (Foto Stortinget)

Vis Skjul bildetekst

Apotek.no har stilt fire spørsmål til et knippe av landets fremste helsepolitikere. Frem mot stortingsvalget vil vi publisere de svarene vi får. Først ut er SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson.  

Hvilken rolle bør farmasøytene i apotekene ha i arbeidet for å sikre befolkningen trygg og riktig legemiddelbehandling?
– Farmasøytene bør spille en viktig rolle i helsevesenet framover. I en tid der vi står overfor bemanningskrise i helsevesenet, er det avgjørende å benytte ressursene klokt. Farmasøytene sitter på viktig kompetanse som vi bør utnytte.

Å bedre legemiddelbruken er avgjørende innen en rekke områder. Den mest alvorlige krisen som vi allerede begynner å se konturene av, er antibiotikaresistente bakterier. Det betyr at vi trenger god og kunnskapsrik legemiddelhåndtering. Vi er også bekymret for den stadig økende legemiddelmangelen.

For å møte utfordringen med antibiotikaresistente bakterier og legemiddelmangel har SV foreslått å utarbeide bedre diagnosesystemer, tiltak for mer restriktiv utskrivningspraksis og produksjon av legemidler i Norge gjennom staten (StatMed) og i samarbeid med private.
 

► I lys av de utfordringene primærhelsetjenesten står overfor, er det oppgaver du mener apotekene kan ta et større ansvar for i fremtiden?
– En av oppgavene der apotekene bør få, er å bidra i arbeidet med å vaksinere befolkningen. Norge bør bruke alle som har kunnskap til å gi god hjelpehjelp, som farmasøytene har. Vi ser også med bekymring på at mange eldre sliter med en stor grad av overmedisinering. Farmasøytene bør brukes i legemiddelgjennomgang for å hindre overmedisinering av eldre.  

Det er en oppgave som SV vil fjerne fra apotekene. Det er plikten til å føre homeopatiske legemidler.
 

Hva synes du om at Oslo kommune bruker apotek for å øke kapasiteten til å vaksinere innbyggere mot covid-19?
­– SV mener det er bra at apotekene kan vaksinere befolkning, både mot covid-19 og andre sykdommer.
 

Høsten 2020 vaksinerte apotek 100 000 risikoutsatte innbyggere mot influensa. Hvilken rolle mener du apotekene bør ha i vaksinasjonsprogrammene fremover?
– SV fikk flertall for vaksineringsprogram for voksne som vi har jobbet for i flere år. Når er det regjeringens ansvar å lage et system for at befolkning får beskjed om oppfriskingsdosene de trenger. SV mener at apotekene bør være med i arbeidet.

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring