Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Vaksinering i apotek er kommet for å bli

Rekvirering av influensavaksine i apotek er på plass. Stortingsrepresentant Sveinung Stensland synes apotek også bør kunne sette andre vaksiner, som vaksine mot Covid-19 og reisevaksiner hvis forholdene ligger til rette for det.


Vendil Åse
30. september 2020

— Vaksinering i apotek har vært et politisk mål uavhengig av den tiden vi er inne i. Det ble vedtatt i Stortinget i 2017. Forskriften kom på plass i god tid før denne influensasesongen. Dette var planlagt i vinter, før vi visste om Covid-19, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland i Helse- og omsorgskomiteen.

Farmasøyters rett til å rekvirere influensavaksiner er forskriftsfestet.

— Det må nye politiske vedtak til for å snu dette, jeg skal passe på at det ikke skjer, sier han.

Apotek er et egnet sted for vaksiner
Stensland forteller at han har brukt som argument for influensavaksinering i apotek at det vil gi oss en beredskap hvis vi noen gang kommer til å trenge massevaksinasjon i forbindelse med for eksempel en pandemi. Men han mener det er for tidlig å si sikkert om apotek skal bidra med å sette vaksiner mot Covid-19.

— Jeg har tidligere tatt ordet for at hvis alt ligger til rette for det og det er en trygg og god vaksine som skal ut til mange folk, så er apotek nå en naturlig kanal for å gjøre dette. Ikke bare vaksine mot Covid-19, men også andre vaksiner som reisevaksiner mener jeg apotek bør kunne tilby.

Overrasket over vaksineringsdebatten
Tidligere i september kom det en hasteforskrift som sa at apotek kun fikk anledning til å rekvirere influensavaksiner til personer i risikogruppen. 

— Det har ikke vært et problem tidligere at Norge har gått tom for influensavaksine. Tvert imot har det vært kampanjer for å få flest mulig til å vaksinere seg. Så kom det medieoppslag om at vi kan komme til å gå tomme og da setter hamstergenet inn. Vi så det i rekvireringen fra legekontor og andre som var veldig ivrige på å få tak i influensavaksiner. Da gikk alarmen i Folkehelseinstituttet, og anbefalingen var da å sikre at risikogruppen fikk vaksiner først, sier han, og poengeterer at denne hasteforskriften ikke handlet om profesjonskamp.

Gode innspill fra Apotekforeningen
Stensland forteller at han har notert at Apotekforeningen har kommet med solide og seriøse innspill for rekvirering av influensavaksiner i apotek.

— Ordningen med rekvirering av influensavaksiner som kommer i gang nå er i tråd med det som Apotekforeningen har tatt til ordet for. Det tyder på at departementet og andre lytter til Apotekforeningen når de kommer med konstruktive innspill, sier Stensland.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring