Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

– Vaksinering i apotek gjør terskelen for å la seg vaksinere lavere

Det mener stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal. Hun var blant paneldeltakerne på frokostmøtet som diskuterte et fremtidig vaksinasjonsprogram for voksne forrige uke.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
11. januar 2021

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, er positiv til apotekenes bidrag i et fremtidig voksenvaksinasjonsprogram.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, er positiv til apotekenes bidrag i et fremtidig voksenvaksinasjonsprogram.

Stortinget

Vis Skjul bildetekst

Alle er enige om behovet, men hvor blir det av, og hvordan skal det gjennomføres? Det var hoved-spørsmålene som ble stilt da Legemiddelindustrien inviterte til webinar om vaksinasjonsprogram for voksne.

– Vaksinasjon er den mest effektive sykdomsforebygging. Eldre er mer sårbare for infeksjoner og alderssammensetningen i befolkningen er i endring, sa Brita Askeland Winje, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI ble i 2018 bedt om å utarbeide et forslag til voksenvaksinasjonsprogram. Det innebar å vurdere organisering, finansiering, oppfølging og behov for regelverksendringer. Vaksinene som vil inngå i programmet er i første omgang oppfriskningsvaksine og vaksine mot sesonginfluensa.

– Når det gjelder organisering står kommunene fritt til å bestemme selv, men en høyest mulig vaksinasjonsdekning er et krav. Det kan være ulike vaksinasjonstilbydere i de ulike kommunene og for de ulike vaksinene, sa Winje.

Økt vaksinedekning, ikke økt profesjonskamp
Winje mente at suksesskriterier for høy vaksinasjonsdekning er lett tilgjengelig informasjon med klare og tydelige anbefalinger om vaksinasjon. I tillegg bør vaksinasjonsstedene ha enkel adkomst, tilpassede åpningstider og beliggenhet nært tjenestesteder, sa Winje.  

Disse kriteriene var fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen, helt enig i:

– Det må være enkel tilgang til vaksiner og vaksinasjonssteder. Innbyggere må føle valgfrihet. Apotekene har lange åpningstider og god beliggenhet. I tillegg bør vaksinasjon være gratis, og det skal være samme pris hos de ulike tilbyderne, sa Andresen.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Hege Haukeland Liadal er positiv til apotekenes bidrag.

– Det viktigste for meg er at vaksinasjonsgraden må opp. Apotekene har nå fått tilgang til å sette vaksine. Jeg ser at apotekvaksinering gjør terskelen lavere, fordi det er kø hos fastlegene. Her må vi diskutere hvordan vi skal gjennomføre vaksineringen på en tryggest mulig måte. Men vi må passe oss så vi ikke får en profesjonskamp, det tjener ikke formålet, sa Liadal.

Apotekene må inkluderes i arbeidet
Marte Kvittum Tangen, leder i Allmennlegeforeningen, meldte i sitt innlegg at de støtter innføring av et vaksinasjonsprogram for voksne, men er tydelig på at legene bør ha ansvaret. Hun har en klar formening om hvordan Norge skal oppnå høy vaksinasjonsdekning og viste til en undersøkelse gjennomført av FHI i 2018. Der fremkom det at over 40 % svarte at de ville ta vaksinen dersom fastlegen anbefalte den.

Fagdirektør Hanne Andresen mente at legens anbefaling ikke er tilstrekkelig.

– Fastlegeordningen har vi hatt i mange år og vaksinerådene har vi hatt lenge. Likevel ser vi at Norge ikke har den vaksinasjonsdekning vi gjerne skulle hatt, sa hun.

Andresen var tydelig på at vaksinasjon er en naturlig del av apotekenes virksomhet og at apotekene må inkluderes i arbeidet.

– Apotekene vil gjerne samarbeide med legene og har allerede et godt rapporteringssystem. På den måten kan fastlegene få oppdatert vaksineringsstatus for den enkelte innbygger, sa hun.  


Kort om den politiske prosessen: Sosialistisk venstre (Sv) har kommet med et representantforslag der de foreslår at Stortinget ber regjeringen innføre et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper, for å minimere smitte og styrke folkehelsen. FHI ønsker fortsatt et vaksinasjonsprogram for voksne, men foreløpig er det ikke tatt noen politisk beslutning.

Hanne Andresen trakk frem apotekenes suksess med influensavaksinering denne sesongen. Hun mente at antallet kunne vært enda høyere dersom apotekene hadde fått alle dosene de hadde bestilt.

skjermdump

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring