Gå til innholdet
Statistikk

Forkjølelsen som forsvant

Har du tenkt over at det har vært mindre snufsing og hosting rundt deg de siste månedene? Tall Apotekforeningen har hentet inn tyder på færre forkjølede nordmenn de siste ni månedene enn normalt.


Jostein Soldal
28. desember 2020

et ble solgt 225 000 færre flasker nesespray i perioden april til oktober sammenlignet med 2019, tilsvarende en reduksjon på 20 prosent.

Det ble solgt 225 000 færre flasker nesespray i perioden april til oktober sammenlignet med 2019, tilsvarende en reduksjon på 20 prosent.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Fra april til oktober i år ble det solgt 450 000 færre hostedempende midler i apotekene enn i samme periode i fjor. Det tilsvarer nesten en halvering fra de en millioner pakningene hostemedisin som ble solgt i denne perioden i fjor.

Nesespray mot tett eller rennende nese viser samme tendens, men ikke like kraftig. Det ble solgt 225 000 færre flasker nesespray i perioden april til oktober sammenlignet med 2019, tilsvarende en reduksjon på 20 prosent.

Figur 1. Utviklingen i salg av et utvalg* hostdempende midler i april-oktober 2019 og 2020 (antall enheter solgt fra apotek). Kilde: Farmaloggs legemiddelstatistikk

Viser at smitteverntiltakene virker
– Tallene tyder på en kraftig nedgang i hvor mange som har blitt forkjølet i perioden siden Norge stengte ned i mars. Forkjølelsesvirus smitter via dråper og fysisk kontakt, omtrent som koronaviruset.  Vi mener dette er et tydelig tegn på at veldig mange nordmenn har tatt smittevernrådene på stort alvor. God håndhygiene, fysisk avstand og hosting og nysing i albuekroken hindrer også smitte av forkjølelse, forklarer Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Andresen håper de gode vanene kan bli med oss videre også når koronapandemien kommer under kontroll.

– I disse tider er det fint å se at pandemien også kan ha hatt noen positive konsekvenser. Dem er det ellers langt mellom. Selv om forkjølelse er en ganske uskyldig sykdom for de fleste, er det mange som kan bli slått ut for noen dager. Mindre forkjølelse er bra for hver og en av oss, men også for samfunnet, mener hun.

Figur 2. Utviklingen i salg av et utvalg** nesespray og hostdempende midler i april-oktober 2019 og 2020 (antall enheter solgt fra apotek). Kilde: Farmaloggs legemiddelstatistikk


* Bronkyl, Bisolvon, Kodein, Hostemiksturer, Cosylan, Noskapin, Solvipect
** Otrivin, Otrivin Comp, Rhinox

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring