Gå til innhold

Forutsigbare rammer for apotekdrift

Trinnsprismodellen

Myndighetene sendte i juni ut på høring forslag om endringer i trinnprismodellen. Forslaget innebar at det første priskuttet blir fjernet, og at det følgelig skjer et større priskutt direkte for legemidler som tas inn i ordningen. Apotekforeningen mente at det ville ramme apotekenes økonomi, uten at myndighetene har vurdert hvilke konsekvenser endringen faktisk vil ha for apotek.

I sitt høringssvar skrev Apotekforeningen at regulering av apotekenes rammevilkår må baseres på kunnskap og fakta, ikke ensidige ønsker om å redusere statens utgifter. Dersom det skal kuttes i apotekenes inntekter fra reseptlegemidler, må de regulerte avanseinntektene samtidig økes på et annet område.

Statsbudsjett for 2022

I forslag til budsjett for 2022 lå det ingen prisjustering av statens finansiering av apotekene, slik de blir for alle andre helseaktører. Dette reagerte Apotekforeningen på og tok opp dette i budsjetthøringen med den nye helse- og omsorgskomiteen i Stortinget.

I sitt innlegg trakk Apotekforeningen frem tre forhold apotekbransjen reagerer på: Det blir et stort kutt i apotekenes inntekter på billige generiske legemidler, det er foreslått at apotekene skal dekke en del av statens utgifter til elektroniske resepter, uten noen kompensasjon, noe som er ulikt alle andre helseaktører. For det tredje la vi vekt på at statens regulering av apotekenes avanseinntekter på reseptlegemidler må prisjusteres, slik de blir for alle andre helseaktører. Apotekforeningen minnet også om det forrige Stortingets positive signaler i denne retningen.

I det vedtatte budsjettet for 2022 var det lagt inn en videreføring av takstene for inhalasjonsveiledning og Medisinstart. Det er gledelig at myndighetene fortsatt ser verdiene pasientene får av disse tjenestene. Samtidig venter vi på svar fra Helsedirektoratets evaluering av Medisinstart, som er ventet i løpet av våren 2022.

Apotekloven 20 år

I mars 2021 var Apotekloven, som regulerer apotekene arbeid med legemidler, 20 år. Apotekforeningen markerte dette ved å avholde et webinar med tre helsepolitikere fra Stortinget. Flere apotek per innbygger, felles bransjestandarder som sikrer kvalitet i apotekenes arbeidshverdag, flere farmasøyter, felles e-læringskurs, nytt IT-system og influensavaksinering og andre nye tjenester er noe av det vi har sett de siste 20 årene. Politikerne var enige om at apotekbransjen har gjort mye riktig siden 2001, men de ser at det kan legges bedre til rette for at apotekene får betalt for tjenestene de leverer og lette samarbeidet med kommunene.

Offentlig utredning om apotekenes fremtid

I juni kom meldingen om at regjeringen skulle sette ned et offentlig utvalg for å utrede fremtidens apotek. Det var nesten 25 år siden sist, og Helse- og omsorgsdepartementet begrunnet utvalget blant annet med at det har vært en rivende teknologisk utvikling siden den gang. Det har kommet nettapotek, og apotekenes rolle er utvidet med nye tjenester og vaksinering. Utvalget startet sitt arbeid høsten 2021.

Apotekforeningen er opptatt av at apotekene skal ha langsiktige og levedyktige rammevilkår. Vi mener det er helt nødvendig å gå kritisk gjennom de økonomiske rammevilkårene i utvalget. Der staten stiller krav til apotek og samtidig bestemmer betalingen til apotek, må det være slik at betalingen for oppgavene skal dekke kostnadene knyttet til arbeidet og en rimelig lønnsomhet. Det er også viktig å vurdere hvilke nye oppgaver apotekene kan påta seg i helsetjenesten. Les mer her.

Bytte av biologiske legemidler

Apotekforeningen har arbeidet for å kunne bytte biologiske legemidler med biotilsvarende legemidler i apotek. I februar la Regjeringen frem forslag om endringer i legemiddelloven og apotekloven. Lovforslaget ble vedtatt av Stortinget og lovendringene trådte i kraft 1. juli 2021. Biotilsvarende legemidler er på byttelisten og byttbarheten vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle.

Områdegjennomgang av blåreseptordningen

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Finansdepartementet gjennomførte Vista Analyse / EY i 2020 en gjennomgang av legemidler som finansieres av folketrygden. Rapporten ble offentliggjort i mars 2021 og viser at dagens system for å fastsette priser på legemidler under folketrygden samlet sett fungerer godt. Blant annet fastslår rapporten at trinnprismodellen funger godt og bør videreføres.

Apotekforeningen har vært tydelig på at trinnprisordningen må videreføres og fornyes og at fjerning av første trinn i trinnprismodellen må unngås. Les mer om dette her.