Gå til innholdet
Helsepolitikk

Har vi råd til en uke under dyna?

Influensa rammer 5-10 prosent av befolkningen hver sesong, det tilsvarer opp mot 500 000 nordmenn. De fleste blir friske etter en uke, men ca. 5000 personer blir innlagt på sykehus hver sesong.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
27. august 2018

Tall fra OECD viser at nordmenn er syke 16,2 dager per år, svensker 10,6 dager og dansker 8,1 dager. Dersom flere hadde valgt å vaksinere seg mot årets influensa kunne kanskje noen av disse sykedagene vært unngått, avslutter Lund

Tall fra OECD viser at nordmenn er syke 16,2 dager per år, svensker 10,6 dager og dansker 8,1 dager. Dersom flere hadde valgt å vaksinere seg mot årets influensa kunne kanskje noen av disse sykedagene vært unngått, sier Per T. Lund

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

 – I Norge er det gode sykelønnsordninger, men vi har også det høyeste sykefraværet og de høyeste kostnadene knyttet til fravær i hele OECD. Undersøkelser viser at privat næringsliv taper 36 milliarder på korttidsfravær, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat for Apotekforeningen svarer 41 prosent av de som har tatt stilling til påstanden «jeg synes flest mulig nordmenn bør ta influensavaksine», at de er enige. Menn er mer enige i dette enn kvinner. 47 prosent av mennene er enig eller helt enig i at flest mulig nordmenn bør vaksinere seg mot influensa, mot 35 prosent av kvinnene.  Men ifølge SSB er det kun 13 prosent av befolkningen som oppgir at de faktisk gjør det. Hvorfor er det slik?

Nær 1,5 million personer i Norge har økt risiko for komplikasjoner av influensa. Av disse er 900 000 personer i risikogruppene fordi de er 65 år eller eldre. I følge SSB var vaksinasjonsdekningen i risikogruppen i 2016/17-sesongen kun 28 prosent. Det er langt unna helsemyndighetenes mål på 75 prosent.

 – Dersom målet skal nås må det tas i bruk flere virkemidler. Når 71 prosent svarer at de kunne tenke seg å ta vaksine på apotek og halvparten svarer at de kunne tenke seg å ta vaksinen på jobben, må myndighetene legge til rette for flere kan velge hvor de ønsker å ta vaksiner, sier Lund.

Respondentene i Norstat-undersøkelsen har en ide om hva som bør gjøres for å øke vaksinasjonsgraden. 32 prosent mener sjansen øker for å ta vaksiner hvis det kan gjøres hos andre enn lege/helsestasjon.

– Apotekene har gjennomført flere pilotprosjekt med vaksinering. Vi ønsker å bidra til å øke vaksinasjonsdekningen i befolkningen og håper at flere velger å vaksinere seg, fortsetter Lund.

Mer syke enn svenskene
Under en debatt om vaksinasjon i Arendal uttalte journalist og forfatter Ingeborg Senneset seg om sykelønnsordninger. Hun mente at det ikke er et problem for de fleste av oss å ta en uke på sofaen eller i senga hvis man blir syk.

–Det er ganske kjedelig, rent samfunnsøkonomisk, at vi bruker penger på noe som relativt lett kunne vært forebygget, sier Senneset.

Hun viste også til USA der befolkningen og helsepersonell er mye flinkere til å ta vaksiner.

 – Sammenlignet med andre land i Skandinavia er nordmenn på toppen i antall sykedager. Tall fra OECD viser at nordmenn er syke 16,2 dager per år, svensker 10,6 dager og dansker 8,1 dager. Dersom flere hadde valgt å vaksinere seg mot årets influensa kunne kanskje noen av disse sykedagene vært unngått, avslutter Lund.


Fakta om undersøkelsen

  • Undersøkelsen er foretatt av Norstat på oppdrag fra Apotekforeningen. ​
  • Undersøkelsen er gjennomført i uke 26​.
  • Antall respondenter er 1005 personer.
  • Utvalget er representativt for befolkningen over 18 år.

 

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring