– De få minuttene med inhalasjonsveiledning betyr god service og god pasientomsorg. Det er jobben vår. Det er klart vi skal tilby inhalasjonsveiledning, sier apoteker Mari Solberg. Her sammen med Per Kristian Faksvåg.
Vendil Åse
– De få minuttene med inhalasjonsveiledning betyr god service og god pasientomsorg. Det er jobben vår. Det er klart vi skal tilby inhalasjonsveiledning, sier apoteker Mari Solberg. Her sammen med Per Kristian Faksvåg.
Vendil Åse
– Alle farmasøytene har som mål å gjennomføre minst en inhalasjonsveiledning i uka, sier apoteker Mari Solberg ved Vitusapotek Jernbanetorhget. Apoteket i Oslo sentrum har gjennomført flest inhalasjonsveiledninger siden oppstarten av tjenesten i mars 2016.
Statistikk fra Apotekforeningen viser at Vitusapotek Jernbanetorget, Klepp apotek og Vitusapotek Strømmen Storsenter har gjennomført flest veiledninger, med henholdsvis 479, 456 og 427 inhalasjonsveiledninger i perioden mars 2016 til juli 2017.
– Alle de 18 farmasøytene som jobber i apoteket er tjenestefarmasøyter. Alle har gjennomført opplæringsprogrammet. Vi er et vaktapotek, og er åpen hele døgnet. Så vi kan tilby inhalasjonsveiledning dag, kveld eller natt, sier Solberg, og legger til:
– Men de fleste veiledningene skjer på dagtid.
Apoteker Mari Solberg har involvert hele apoteket i inhalasjonsveiledning.
– Apotekteknikerne gjør en veldig viktig jobb i å spørre kundene om de trenger inhalasjonsveiledning. Tjenesten krever litt forklaring. Det er lett for kunden å si nei og de sier ofte at de vet hvordan inhalatoren skal brukes. En setning som fungerer da er: «Men har du vist teknikken din for en farmasøyt før? Det tar bare noen minutter», sier Solberg.
Solberg er opptatt av at man ikke må gi seg hvis kunden sier nei. Hun tror dette er en grunn til at de lykkes med inhalasjonsveiledning.
- Vi spør for eksempel om pasientene får ønsket effekt av medisinen og da åpner vi opp for en bedre dialog. Da kan vi enklere vise og forklare hvordan de får bedre effekt og etterlevelse.
Dere er et hektisk apotek med mange kunder innom i løpet av både dag og natt. Hvordan får dere tid til å ha så mange inhalasjonsveiledninger?
– Det tar jo ikke mange minutter. Det har vi altså tid til. Har du seks inhalasjonsveiledninger i uka, tar det kun en halvtime til sammen. Vi må få ned feilbruken av legemidler og vi ønsker å gi faglig gi råd til det beste for pasientene. De få minuttene med inhalasjonsveiledning betyr god service og god pasientomsorg. Det er jo jobben vår. Det er klart vi skal tilby inhalasjonsveiledning, sier hun.
Fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen er imponert over hva apoteket på Jernbanetorget har fått til.
– Et tett lederskap med klare mål gir gode resultater. Som leder kan man skape entusiasme rundt tjenesten inhalasjonsveiledning. Det er viktig, sier Faksvåg.
Antall inhalasjonsveiledninger har ikke tatt seg opp på et ønsket nivå etter sommeren. Faksvåg oppfordrer alle apotekere til å friske opp inhalasjonsveiledning hos de ansatte og sette konkrete mål.
– Målet må være at alle astma- og kolspasienter får spørsmål om de trenger veiledning. Slik tror jeg ikke det er i dag, sier han.
7. september 2017
Apotekforeningen © 2025
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse