Tolletaten har i samarbeid med Direktoratet for medisinske produkter (DMP) avdekket legemidler som er forsøkt importert til Norge av personer som mistenkes å drive næringsvirksomhet og nettsider som tilbyr ulovlige legemidler.
Flere av forsendelsene var forsøkt importert av personer som tilbyr skjønnhetsbehandlinger til norske forbrukere. Det skriver DMP på sine nettsider.
Klar oppfordring fra fagdirektør
– Kjøper man legemidler fra andre nettsider enn godkjente apotek vet man ikke hva man får. Det er stor risiko forbundet med import av legemidler til eget bruk. Å kjøpe legemidler fra norske apotek er derimot trygt, sier farmasøyt Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.
DMP skriver videre at «Tolletaten stoppet blant annet et parti med falske slankemedisiner og hetteglass med ulovlige importert botulinumtoksin-produkter (bedre kjent som Botox), samt vanedannende legemidler som ikke er godkjente.»
– Ved ulovlig import vet du aldri hvor mye virkestoff det er i en dose, eller om det i det hele tatt er det virkestoffet som skal være der, sier Andresen.

Legemiddelinspektør i Direktoratet for medisinske produkter, Line Saxegaard.
Noen ganger kan produktene være sterkere enn de er ment å være, eller inneholde noe annet enn det som står på forpakningen, sier Marta Johanne Gjengedal i Tolletaten til DMP.
− Kun norske apotek har lov til å selge legemidler til helsetjenesten og estetiske klinikker, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard i DMP.
Her finner du oversikt hos DMP over registrerte nettapotek og andre utsalgssteder for salg av legemidler på nett.
Et eget «Forfalskningsdirektiv» stiller krav til legemidler som markedsføres i EU/EØS-området og omsettes i de lovlige kanalene. Direktivet, som også er innført i Norge, skal sikre at norske legemiddelbrukere kan være trygge på at det ikke omsettes forfalskede legemidler i de godkjente apotekene og nettapotekene.
Det kan du lese mer om her: Apotekene sjekker alle pakninger for å sikre at de ikke er falske