Gå til innholdet
Fra utlandet

Hva skjer med nordiske apotek under pandemien?

Den europeiske apotekforeningen (PGEU) har tatt ansvar for å samle inn og koordinere informasjon om hvordan deres medlemsland opplever koronapandemien. Vi har sett nærmere på situasjonen for apotekene i våre naboland.


Anders Dahl
22. april 2020

Apotekansatte gjør alt de kan for å hjelpe kundene sine i kampen mot Covid-19.

Apotekansatte gjør alt de kan for å hjelpe kundene sine i kampen mot Covid-19.

Vis Skjul bildetekst

Til nå har det gått ganske greit for apotekene i Norge, og situasjonen ser ut til å normalisere seg etter noen utfordrende uker. Sammenliknet med våre naboland er det valgt litt forskjellige tiltak og strategier i kampen mot koronaviruset også i apotekene

Tilførsel av medisiner  

I Norge har helsemyndighetene innført flere tiltak for å sikre tilgjengelighet av legemidler og unngå hamstring på apotek. Alle får fremdeles medisinene de trenger, men for en begrenset periode er et lite antall legemidler rasjonert slik at det er nok til alle.

Danmark har også gjort noen endringer for salg av enkelte legemidler. De har blant annet innført begrensninger på reseptfrie medisiner til en pakke per kunde, samt at enkelte legemidler nå bare er tilgjengelig på apotek. Dette er gjort for å forhindre mangelsituasjoner, samt at det gir bedre kontroll om det skulle komme forfalskede legemidler i omløp. Det er også strammet inn på hvem som får lov til å skrive ut enkelt legemidler, som f.eks. bare av leger på sykehus eller spesialistleger.

I Finland er det også innført begrensninger på distribusjon og salg av legemidler. Disse begrensningene er gjort for å unngå at landets etablerte medisinlagre skal bli tomme for enkelte legemidler.

Smittevern for apotekansatte 

Mange apotek i Norge har installert pleksiglassplater i resepturen, satt ut hånddesinfeksjonsmiddel og satt begrensinger på hvor mange kunder som får lov til å oppholde seg i apoteket samtidig.  I tillegg må personer som er i karantene eller isolasjon få andre til å besøke apoteket for seg, eller bestille medisiner på nettet når det er mulig.

Apotekene i Danmark har også installert pleksiglass og satt ut desinfeksjonsmiddel. 
Myndighetene har også etablert et samarbeid med en flere danske selskaper for å omstrukturere produksjonen av verneutstyr. Det er lansert en kampanje «Danmark hjelper Danmark», hvor organisasjoner, myndigheter, institusjoner og private selskaper kan spille inn hvordan man kan skaffe ekstra verneutstyr og COVID19-tester.

Finland opplyser at de også har montert skjermer for å beskytte helsen til apotekansatte, samt at farmasøytene blander egne hånddesinfeksjonsmidler.

Organisatoriske aspekter  

Mindre enn én prosent av norske apotek har vært stengt på grunn av pandemien. Noen apotek har hatt redusert åpningstid i perioder på grunn av lavere bemanning. Dette er et resultat av at apotekene har implementert nye kontrolltiltak og rutiner, basert på samarbeid mellom apotekkjedene koordinert av Apotekforeningen.

I Danmark er ingen apotek stengt på grunn av COVID-19. Det danske legemiddelverket har også forsikret befolkningen om at det er nok medisiner.

I Finland har noen apotek delt de ansatte i to helt adskilte grupper som jobber hver sine skift, i tilfelle ansatte skulle bli smittet. Da er det fortsatt ansatte igjen som ikke trenger gå i karantene.

Hva med Sverige?  

Sverige har valgt en litt annen strategi når det gjelder koronasituasjonenSvenske myndighetene melder at de har ingen medisinmangel relatert til korona så langt.

Sveriges apotekforening skriver på sine sider at kunder som er syke oppfordres til å holde seg borte fra apotekenefå andre til å handle legemidler for seg eller bestille medisiner  et nettapotek. 

Foreningen for de svenske farmasøytene og Sveriges apotekforening har også sendt et felles brev til sosialministeren hvor de etterspør rolleavklaringen for svenske apotek og farmasøytene i forbindelse med utbruddet av koronaviruset.   

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring