Gå til innholdet
Helsepolitikk

Ingen endringer for apotekene i helsebudsjettet

Stortingets helse- og omsorgskomite har lagt frem sin innstilling til budsjettet for 2017, uten å foreslå endringer på apotek- og legemiddelområdet. Dermed blir avansekuttet vedtatt neste uke.


Jostein Soldal
14. desember 2016

Neste uke vedtar Stortinget kutt i apotekavansen. Det er feil tidspunkt å justere avansemodellen, mener Apotekforeningen.

Neste uke vedtar Stortinget kutt i apotekavansen. Det er feil å kutte, og man skulle ventet med å justere avansemodellen, mener Apotekforeningen.

Vis Skjul bildetekst

Når komitéinstillingen foreligger er det svært sjelden at det blir endringer når Stortinget behandler og skal vedta budsjettet. Stortingsbehandlingen skjer 19. desember.

I forslaget til budsjett fra Helse- og omsorgsdepartementet vil helseministeren redusere apotekenes avanse med 24 millioner kroner. Kuttet gjennomføres ved å redusere avansen fra 2,5 til 2,25 prosent på den delen av legemiddelprisen som er over 200 kroner. Samtidig forslår regjerningen også å fjerne mesteparten av fraktrefusjonsordningen, og derfor foreslås det også å redusere satsen for legemiddelomsetningsavgiften fra 0,55 til 0,45 prosent. Den lavere satsen betyr at apotekene får en samlet redusert avgift på 16 millioner kroner. Disse endringene blir nå stadfestet av Stortinget.

I tillegg blir bevilgningen på fem millioner kroner til Inhalasjonsveiledning videreført i 2017.

Apotekforeningen har tidligere gitt uttrykk for misnøye med de foreslåtte endringene i statsbudsjettet.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 1999-2017
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse