Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Konkurransen skjerpes når biotilsvarende legemidler inntar markedet

Mange av de biologiske legemidlene som brukes i dag har gått av eller er i ferd med å gå av patent. Det betyr at flere biotilsvarende legemidler inntar markedet. Det kan staten spare penger på.


Vendil Åse
23. mai 2017

Kilde: Apotekforeningens bransjestatistikk

Kilde: Apotekforeningens bransjestatistikk

Vis Skjul bildetekst

Biologiske legemidler brukes over hele verden i behandlingen av alvorlige sykdommer og er kostbare, men effektive legemidler. Nå er patentene i ferd med å gå ut for mange av de biologiske legemidlene som ble tatt i bruk ved årtusenskiftet. Dermed kommer det flere tilsvarende legemidler på markedet. Dette gir mulighet for store innsparinger i Norge.

Stor norsk studie åpner for biotilsvarende
Remicade er et biologisk legemiddel til behandling av for eksempel leddgikt. Da det gikk av patent i 2014 kom to legemidler med samme virkestoff (infliksimab) på markedet. Disse heter Remsima og Inflectra. Resultatene fra en stor norsk byttestudie på Remicade og biotilsvarende legemidler, NOR-SWITCH-studien, viser at det er trygt å bytte til de to biotilsvarende legemidlene for pasienter som per dags dato står på Remicade. Sykehusene har nå begynt å bruke disse alternativene. Dermed har staten spart over 60 prosent av prisen per behandlingsdose fra 2014 og frem til i dag. I 2017 er 96,7 prosent av behandlingsdosene biotilsvarende billigere alternativer enn originalen, se figur over fra Apotekforeningens bransjestatistikk. 

Er legemidlene like?
Noen mener at biotilsvarende legemidler aldri kan bli lik det originale biologiske legemidlet og derfor ikke bør byttes. Produksjonsprosessen til det biotilsvarende legemidlet ­vil ligne på originalprodusentens prosess, men aldri bli helt lik. Andre igjen mener at forskjellen mellom en original og en biotilsvarende ikke er annerledes en forskjellene mellom ulike batcher av samme biologiske produserte legemiddel.

Studier som den norske NOR-SWITCH-studien som viser at det er trygt å bytte fra det originale legemidler til biotilsvarende legemidler er et gjennombrudd, sier Tore K. Kvien, som har ledet studien, til NRK. Studien viste samme resultater for originalen og kopien, både når det gjelder effekter, bivirkninger og dannelse av antistoffer mot legemidlet. Studien er fullfinansiert over det norske statsbudsjettet.

Kurs for apotekansatte i biologiske legemidler
Apokus har nå laget to kurs om biologiske og biotilsvarende legemidler. Det ene kurset som er ment for alle apotekansatte forklarer hva biologiske legemidler er og hvordan man kan veilede kunder i apotek om riktig bruk og håndtering av biologiske legemidler. Det andre kurset er beregnet å farmasøyter, og omtaler hvilke utfordringer det kan være mellom bytte mellom biotilsvarende legemidler og originalt biologisk legemiddel.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring