Gå til innhold

Undersøkelsen viser at ni av ti over 50 år ønsker en påminnelse om anbefalte vaksiner fra myndighetene. Her fra influensavaksinering i apotek. Foto: Nicolas Tourrenc.

Undersøkelsen fra Norstat viser at én av fire synes det er vanskelig å vite hvilke vaksiner som er anbefalt. Blant dem som tror de har oversikt er det også mange som bommer.

–  Kun 1 av 5 vet hvor ofte det er anbefalt å friske opp pneumokokkvaksinen. Halvparten vet ikke hvor ofte vaksinen mot blant annet kikhoste bør fornyes, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

– Dette tyder på at mange trenger bedre informasjon og oppfølging, fortsetter hun. 

“Apotekene er en viktig ressurs i helsevesenet. Mange ønsker å bruke dem, og vi må gjøre det enklere å få tilgang til vaksiner”
- Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.
farmasøyt og fagdirektør i Apotekforeningen Hanne Andresen.

- Mange trenger bedre informasjon og oppfølging, sier Hanne Andresen. Hun er farmasøyt og fagdirektør i Apotekforeningen.

9 av 10 ønsker påminnelse

Undersøkelsen viser også at ni av ti over 50 år ønsker en påminnelse om anbefalte vaksiner fra myndighetene.

På spørsmål om hvor viktig folk synes det er å få påminnelse fra myndighetene om hvilke vaksiner de anbefales å ta etter fylte 65 år, svarer 87 prosent “ganske viktig” eller “svært viktig”.

– Vi synes myndighetene bør ta disse funnene på stort alvor og vurdere tiltak som gir voksne bedre informasjon og enklere tilgang til vaksiner.

– Det er bekymringsfullt at så mange voksne mangler oversikt over vaksinene de trenger, sier fagdirektøren.

FHI har oversikt over hvilke vaksiner de anbefaler voksne å ta.

6 av 10 velger apotek

60 prosent sier at de ville vaksinert seg i apotek hvis det var mulig uten resept.

– Apotekene er en viktig ressurs i helsevesenet. Mange ønsker å bruke dem, og vi må gjøre det enklere å få tilgang til vaksiner, sier Andresen.

87%

Påminnelse fra myndighetene

87 prosent svarer at de synes det er viktig å få en påminnelse fra myndighetene om hvilke vaksiner de er anbefalt å ta etter fylte 65 år. 

2 prosent svarer "ikke viktig i det hele tatt", 2 prosent svarer "lite viktig" og 2 prosent svarer at de ikke kunne tenke seg å ta vaksinen. 7 prosent svarer "Hverken viktig eller uviktig". 

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Apotekforeningen i uke 17 og 18. Spørsmålene er stilt til et utvalg på 1091 personer i alderen 50+ hvorav 35 % er i alderen 50-59 år og 65 % er over 60 år.