Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Økende tillit til håndtering av helseopplysninger

Nordmenn stoler på helsepersonells håndtering av helseinformasjon. Om lag syv av ti har stor tillit til at kun helsepersonell som har behov, ser journalen deres.


Eva Cecilie Skreiberg
21. mars 2022

Bilde av PC i apotek

Befolkningen er delt når det gjelder bekymring for helsepersonells tilgang til helseopplysningene i en akutt situasjon. At kritisk informasjon ikke blir delt i dagens helsevesen kan være avgjørende for pasientsikkerheten.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Det viser innbyggerundersøkelsen Direktoratet for e-helse presenterte tidligere i mars. Direktoratet har gjennomført årlige kartlegginger av innbyggernes bruk av, holdninger til og tilfredshet med digitale helsetjenester siden 2019.

– For å lykkes i det videre arbeidet med å digitalisere vår felles helse- og omsorgstjenestene er det avgjørende at innbyggerne har tillit til tjenestene. Det er også sentralt at pasientenes personvern ivaretas. Et godt personvern er en forutsetning for digitalisering og for innbyggernes tillit, sa avdelingsdirektør for legemiddelområdet, Ivar Thor Jonsson.

Helseopplysninger er sensitive. Faren for at personer som ikke skal ha tilgang, får tilgang og at helseopplysninger kommer på avveie, er til stede. Forsvarlig håndtering er vesentlig ifølge Direktoratet.

Det mener også direktøren for e-helse i Apotekforeningen, Anne-Lise Härter.

– At innbyggerne har høy tillit til helsepersonellets håndtering av helseopplysningene er både bra og viktig. Det er også avgjørende at vi forvalter denne tilliten i det videre arbeidet. Det gjelder for eksempel apotekansattes bruk av og tilgang til pasientens legemiddelliste, som vi nå utreder, sier Härter.

Oppdatert og tilgjengelig informasjon i PLL

Befolkningen er delt når det gjelder bekymring for helsepersonells tilgang til helseopplysningene i en akutt situasjon. At kritisk informasjon ikke blir delt i dagens helsevesen kan være avgjørende for pasientsikkerheten.

Avdelingsdirektøren i Direktoratet for e-helse trakk frem Pasientenes legemiddelliste (PLL) som skal gi et betydelig kvalitetsløft på legemiddelområdet.

– PLL skal være en felles og til enhver tid oppdatert legemiddelliste som er tilgjengelig for alle behandlere med behov for å se pasientens legemiddelinformasjon. PLL vil kunne spare helsepersonell for verdifull tid, som i dag brukes til å sammenstille legemiddelinformasjon fra mange forskjellige kilder, sa Jonsson i sitt innlegg.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring