Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

265 apotek skal prøve ut Medisinstart for diabetes type 2

Personer som starter med et nytt hjerte- eller karlegemiddel, har siden 2018 kunnet få ekstra oppfølging på apoteket. Nå kan personer med diabetes type 2 få samme oppfølging i 265 apotek.


Vendil Åse
7. april 2022

De 265 apotekene er med i et pilotprosjekt som skal vare ut 2022. Formålet med pilotprosjektet er å oppnå riktigere legemiddelbruk hos pasienter med diabetes type 2. Pilotprosjektet er støttet av Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi.

– Mange pasienter slutter med viktige legemidler, uten at det er avtalt med legen. Vi håper at oppfølgingen vi kan gi på apoteket vil bidra til å gi god informasjon og veiledning slik at pasienter med diabetes type 2 blir motivert til å følge behandlingen, får svar på sine spørsmål og vet hvordan de skal bruke medisinene riktig, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Her finner du oversikt over apotek som tilbyr Medisinstart for diabetes type 2.

Diabetesforbundet anbefaler Medisinstart

Medisinstart er to personlige samtaler hvor du får oppfølging fra en farmasøyt. Diabetesforbundet anbefaler sine medlemmer å be om Medisinstart på apoteket.

– Vi vet at livet med diabetes kan by på utfordringer. Vi synes det er positivt at personer med diabetes type 2 får oppfølging av farmasøyt gjennom to personlige samtaler. Programmet er et supplement til legens oppfølging, og det er gratis å være med, skriver Diabetesforbundet, som har laget en egen temaside om Medisinstart.

Farmasøyten i apoteket kan svare på det personen lurer på om legemidlet de bruker. Mange har spørsmål, som for eksempel: Har det noe å si når medisinen tas? Hva gjør jeg hvis jeg glemmer en dose? Hvordan virker medisinen? Hvordan huske å ta medisinen?  Hvordan skal jeg sette injeksjonen?

53 prosent ønsker personlig oppfølging i apotek

I den årlige undersøkelsen Helsepolitisk barometer kommer det frem at 53 prosent kunne tenke seg en personlig oppfølgingssamtale med apotekfarmasøyt dersom de skulle begynne på et nytt legemiddel mot en kronisk sykdom. 18 prosent svarer at de vet ikke om de ville tenkt seg en slik oppfølging, og 29 prosent sier de ikke ville ønsket slike samtaler.

– Mange apotek har i lengre tid sett at personer med diabetes type 2 kunne trengt mer oppfølging og har ønsket å kunne tilby denne pasientgruppen Medisinstart. Helsepolitisk barometer bekrefter det apotekene forteller. Oppfølging i apotek er noe mange legemiddelbrukere med kroniske sykdommer, slik som for eksempel diabetes type 2, også ønsker seg. Det er på høy tid at vi nå prøver ut Medisinstart til personer med diabetes type 2, sier Andresen.Hva er Medisinstart?

Medisinstart er en offentlig finansiert tjeneste som er gratis for personer som starter med et nytt hjerte- eller karlegemiddel. Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi støtter Medisinstart for pasienter med diabetes type 2, og er dermed også gratis. Pilotprosjektet pågår ut året.

• Personlig oppfølging fra farmasøyt
• Samtale om hvordan det går å bruke den nye medisinen
• Supplement til legens oppfølging
• To samtaler i løpet av de første ukene med ny medisin
• På telefon eller i apoteket
• Inntil 15 minutter per samtale
• Medisinstart er gratis

Det er på høy tid at vi nå prøver ut Medisinstart til personer med diabetes type 2, sier Hanne Andresen.

Kubrix

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring