Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Hva er gyldig legitimasjon på apoteket?

Når man skal hente ut medisiner på apoteket, skal kunden vise legitimasjon. Førerkort og pass er godkjent som legitimasjon, mens digitalt førerkort ikke er det.


Vendil Åse
24. september 2021

Person viser legitimasjon på apoteket. Foto.

For å være sikker på å levere ut medisiner til rett person ber apoteket om legitimasjon.

Dette er gyldig legitimasjon på apoteket:

  • Pass (ikke nødpass)
  • Førerkort (ikke digitalt)
  • Bankkort med bilde
  • Nasjonalt ID-kort
  • Norsk reisebevis for flyktninger
  • Asylsøkerbevis

I 2018 ble det strengere regler for informasjonssikkerhet og personvern i Norge, da nye europeiske regler ble innført. 

– De aller fleste har nå blitt vant til å vise legitimasjon på apoteket for å hente ut medisiner på resept. Det har blitt en vanesak, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen

Digitalt førerkort er ikke gyldig

På apotek er ikke digitalt førerkort godtatt som gyldig legitimasjon. Flere andre instanser godtar heller ikke digitale førerkort, som blant annet Vinmonopolet, Posten og Postnord. Fagdirektøren forteller at mange kunder blir skuffet når apoteket ikke godtar digitalt førerkort som gyldig legitimasjon.

– Grunnen til at vi ikke kan godkjenne det som legitimasjon, er at vi ikke har tilgang til førerkortregisteret. Vi kan rett og slett ikke kontrollere om informasjonen i det digitale førerkortet er riktig. Statens vegvesen anbefaler heller ikke at det digitale førerkortet bør brukes som legitimasjon, sier Andresen.

– Politiet og kontrollørene fra Statens vegvesen har tilgang til førerkortregisteret, og kan kontrollere at informasjonen i det digitale førerkortet faktisk stemmer. Utover det har vi ikke noe verifikasjonstjeneste per nå. Brukerne kan ikke forvente at aktører vil akseptere det som legitimasjon. Jeg vil anbefale folk å ha med seg et annet legitimasjonsdokument, sa leder av førerkortkontoret i Statens vegvesen til ABC Nyheter da det digitale førerkortet ble lansert i oktober 2019. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring