Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Oppfordrer apotekansatte til å bruke tjenestene deres

Det er nyttig for ansatte på apotek å vite om Helsenorges innbyggertjenester, som det nye koronasertifikat og alle de ulike selvhjelpsverktøyene.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
3. juni 2021

Det sa produktansvarlig for Helsenorge.no, Nina Linn Ulstein, på Apotekforeningens webinar om digitale innbyggertjenester.

– Apotek er en viktig del av helsetjenesten. Vi mener det er viktig at ansatte i apotek har god kjennskap til de innbyggertjenester og selvbetjeningsløsninger som er tilgjengelig på legemiddelområdet, sa Anne-Lise Härter, direktør e-helse i Apotekforeningen, da hun innledet til dagens webinar.  

– Dette er kunnskap som vil bidra til god dialog og rådgivning i kundemøtet og det vil kunne effektivisere arbeidet i apotek ved at kundene selv kan for eksempel gjøre oppslag i sine gyldige resepter, fortsatte Härter.

Se også hele webinaret i opptak her

Koronasertifikat og selvhjelpsapp’er

Nina Linn Ulstein presenterte formålet med Helsenorge.no og hvilken samleeffekt denne plattformen har.

Da hun snakket om de ulike innbyggertjenestene, ble koronasertifikat og verktøy trukket frem.

– Det er særlig to områder som kan bidra til å avhjelpe situasjonen fremover.  Det ene er koronasertifikat, det andre er verktøy. Disse verktøyene kan være for læring, kartlegging og behandling. Enkelte verktøy er ikke tilgjengelig åpent, men som del av oppfølging for eksempel innen psykisk helsevern. Andre verktøy som appen Slutta, kan fritt benyttes, sa Ulstein.  

Ulstein gikk også gjennom den mest brukte innbyggertjenesten, Legemidler, som viser oversikten over aktive og utleverte resepter. Her kan kundene enkelt gå inn og finne informasjon om legemidlene sine.

– Det kan være nyttig for dere som jobber i apotek å henvise kunder til disse tjenestene. Jeg vil derfor oppfordre dere til å gå på helsenorge.no og se om det er noe nyttig der, sa Ulstein.

Apotekansatte kan peke videre

Generalsekretær Bjørnar Allgot fra Diabetesforbundet fortalte at utviklingen av e-resept og digitalt frikort har gjort hverdagen både enklere og sikrere for brukerne.

– Brukerne ser frem til pasientens legemiddelliste, som har automatiske varsler om interaksjoner og dobbeltforordninger. Dilemmaet vårt er en aldrende befolkning og manglende digital kompetanse. Men vår erfaring er at dersom brukergrensesnittet er godt vil dette løse seg, sa han.

Han kunne også fortelle at det er mange brukere som spør de apotekansatte om råd. Dersom de ansatte ikke kan svare kan de henvise til de som kan. Det er god kundeveiledning, sa Allgot, som også trakk frem helsenorge.no  og diabetes.no.

Enklere med elektronisk fullmakt

Allgot snakket også om at brukerne ønsker seg elektronisk fullmakt. Han mente at det vil være både enklere og sikrere for brukere og pårørende.

–  Det vil også føre til lavere risiko for forfalskning og lavere sannsynlig for feil eller mangler på fullmakten, slik at den ikke blir avvist på apoteket, sa Allgot.

Per T. Lund var tydelig på at pasientene og apotekene har savnet og bedt om en nasjonal løsning for digital fullmakt for reseptuthenting i mange år.

– Nå er det tegn som tyder på at det kan være bevegelse, men vi får trykke på sammen. Så har jeg faktisk tro på at det skal komme snart og avhjelpe både kunder og ikke minst de som jobber på apotekene, avsluttet Lund.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring