Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Veterinærer og apotek erstatter telefaks med e-post

I den nye forskriften om utlevering og rekvirering av legemidler ble telefaksen avviklet som metode for overføring av resepter. Det skapte problemer for både apotek og veterinær.


Vendil Åse
8. mars 2023

Mange av våre medlemmer ble usikre på hvordan de skulle organisere sending av resepter til apotek, da telefaks ikke lengre var et alternativ, sier Camilla Larsen i Veterinærforeningen. (Foto Veterinærforeningen)

Vis Skjul bildetekst

Veterinærer har ikke e-resept. Når Dagros eller Pluto trenger medisin er papirresepter førstevalget, men også telefonresepter og resepter via telefaks er vanlig.

– I den nye forskriften fases telefaks ut, men det var ingen forslag til alternative kommunikasjonsmåter eller hvordan dette skulle løses praktisk. Vi er veldig glade for at vi nå sammen med Veterinærforeningen har laget en løsning i fellesskap, som så helsemyndighetene godkjente, sier Anne-Lise Härter, direktør for e-helse i Apotekforeningen.

– Mange av våre medlemmer ble usikre på hvordan de skulle organisere sending av resepter til apotek, da telefaks ikke lengre var et alternativ. De setter pris på vårt samarbeid med Apotekerforeningen, slik at det blir en sømløs avtale mellom apotek og veterinær, sier Camilla Larsen, fagsjef i Veterinærforeningen.

Som vedlegg til e-post

Løsningen som Veterinærforeningen og Apotekforeningen har kommet frem til baserer seg på å bruke vedlegg til e-post.

– Vedlegg til e-post blir et tredje alternativ til papir og telefon. I og med at denne overføringsmetoden i seg selv ikke oppfyller forskriftskravet om autentisering av avsender, må vi ha en form for kontroll. Dette kan enten gjøres ved telefonkontakt mellom apotek og veterinær eller ved bruk av særskilt kode som må avtales med det enkelte veterinærkontor og byttes regelmessig, sier Härter.

– Mange medlemmer har vært i kontakt og var frustrerte over at de ikke visste hva som var lovlige metoder. Samtlige er glade for å ha fått en god bruksanvisning for å sende resepter via e-post, og en trygghet i å vite at fremgangsmåten er avklart med både Legemiddelverket og Helsedirektoratet, slik at det juridiske ved veterinærers forskrivning er ivaretatt, sier Larsen i Veterinærforeningen.

Nyttig samarbeid

Begge foreningene er godt fornøyd med samarbeidet, og at de klarte å finne en løsning så fort.

– Da de nye utleveringsbestemmelsene ikke lenger godkjente telefaks som metode for å overføre resepter fra veterinær til apotek, oppstod det en del usikkerhet både blant apotekansatte og veterinærer. Da var det viktig at vi kom frem til en løsning som fungerer godt for alle. Vi er veldig godt fornøyde med samarbeidet med Veterinærforeningen, sier Härter.

Vedlegg til e-post blir nå et tredje alternativ til papir og telefon, sier Anne-Lise Härter i Apotekforeningen.

Kubrix

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring