Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forskning

Legemiddelbruk står for 20 prosent av akuttinnleggelsene

1 av 5 blir lagt inn på akutten på grunn av legemidlene de bruker. Mye av dette kan forebygges. Det viser en ny studie.


Vendil Åse
4. april 2022

- I studien vår fant vi at så mye som 19,7 prosent av besøkene i akuttmottak, uansett alder, kunne knyttes til legemidler pasientene hadde brukt før innleggelsen, forteller klinisk farmasøyt Lisbeth D. Nymoen.

Hilde Frøyland/Diakonhjemmet Sykehusapotek

Vis Skjul bildetekst

– Man har i mange år regnet med at omtrent 10 prosent av innleggelser av eldre ved medisinske sykehusavdelinger i Norge er legemiddelrelaterte. Men i studien vår fant vi at så mye som 19,7 prosent av besøkene i akuttmottak, uansett alder, kunne knyttes til legemidler pasientene hadde brukt før innleggelsen, forteller klinisk farmasøyt Lisbeth D. Nymoen til titan.uio.no.

Nymoen er doktorgradsstudent ved Diakonhjemmet Sykehusapotek og Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo. Funnet hennes er fra en studie som ble gjennomført ved akuttmottaket på Diakonhjemmet i 2017 og 2018.

Feilene kan forebygges

Omtrent 16,5 prosent av de legemiddelrelaterte tilfellene skyldes feil bruk av legemiddelet. Bivirkninger utgjorde 72 prosent. Noen av disse feilene kan forebygges, for eksempel ved god informasjon ved kjøp av legemiddel. Det skriver titan.uio.no.

– En annen kilde til feil er når pasienten får flere legemidler som skal virke mot ulike sykdommer, men som kan gi samme type bivirkninger. Da kan de forsterke hverandre og øke risikoen. Den risikoen kunne vært unngått om pasienten hadde fått jevnlige legemiddelgjennomganger, sier Nymoen.

Les også: Farmasøyter i akuttmottak gir gevinst

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring