Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forskning

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Norske apotekkunder er svært positive til influensavaksine

2 av 3 apotekkunder hadde tatt influensavaksinen tidligere, og 3 av 4 var villige til å ta influensavaksinen. Det viser en spørreundersøkelse gjennomført ved UiT Norges arktiske universitet.


Eva Cecilie Skreiberg
19. oktober 2021

Bilde av førsteamanuensis Marit Waaseth.

– Selv om de var på apoteket da de besvarte spørreskjemaet, og derfor kan være spesielt positive til apotek, er dette en høy andel, sier førsteamanuensis Marit Waaseth ved UiT Norges Arktiske universitet.

UiT

Vis Skjul bildetekst

Spørreundersøkelsen ble gjennomført i november 2020 og var en del av kommunikasjons-undervisningen for masterstudenter ved Institutt for Farmasi, UiT Norges arktiske universitet. Hensikten med undersøkelsen var å kartlegge apotekkunders erfaring med og vilje til å ta influensavaksine.

– Vi intervjuet apotekkunder ved hjelp av spørreskjema. Spørsmålene tok opp erfaring med influensavaksine, risikogruppestatus, vaksineringsvilje og sosiodemografi, sier Marit Waaseth, førsteamanuensis ved UiT.

Foretrakk vaksine på apotek

Resultatene viser at blant 871 apotekkunder hadde 562 tatt influensavaksinen tidligere. Majoriteten var villig til å ta influensavaksinen. Kun 16 prosent var lite eller ikke villig til å la seg vaksinere. Andel vaksinerte steg jo eldre kundene var.

– Blant deltakere som var 65 år eller eldre sa 34 prosent at de tok influensavaksine hvert år. 83 prosent sa de hadde tatt eller skulle ta den i 2020, sier førsteamanuensisen.

Hun ble mest overrasket over at så mye som en tredjedel foretrakk å sette vaksinen på et apotek.

– Selv om de var på apoteket da de besvarte spørreskjemaet, og derfor kan være spesielt positive til apotek, er dette en høy andel. Spesielt når man ser det i forhold til at influensavaksinering i apotek er en relativt ny tjeneste, sier Waaseth.

Formiddagen passer best

Foretrukket tidspunkt på dagen var formiddagen. Hele 40 prosent oppga at de ønsket å sette vaksinen da. 23 prosent ønsket morgen, 17 prosent ettermiddagen og 9 prosent ønsket å sette vaksinen på kvelden.

– Dette har nok en sammenheng med deltakernes alder. Utvalgets aldersfordeling er representativt for apotekkunder, og hadde man spurt et tverrsnitt av befolkningen hadde man kanskje fått en annen fordeling, forklarer Waaseth.

I tillegg oppga deltakerne tilgjengelighet og åpningstider som viktigere enn pris og mulighet for nettbestilling i forbindelse med influensavaksinering.

Forstår ikke at de tilhører risikogruppen

Ifølge studien er personer som er usikre på om de tilhører risikogruppen, mindre villige til å ta influensavaksinen. Lav helseforståelse trekkes ofte frem for å forklare at ulike programmer, slik som vaksinering, mislykkes.

– Vår studie antyder at det bør rettes informasjonstiltak mot personer som har utfordringer med å forstå egen risiko og hvordan man vurderer denne. Selv om denne gruppen er liten, kan det være individer som er i risikogruppen og burde fanges opp av vaksinasjonsprogrammet, avslutter Waaseth.


Om undersøkelsen:

  • Spørreundersøkelsen ble gjennomført i november 2020.
  • Totalt ble 871 apotekkunder spurt på 21 apotek rundt om i Norge.
  • Svaralternativene var forhåndsdefinerte.
  • Det var frivillig å delta i spørreundersøkelsen og data ble samlet inn anonymt.
  • Gjennomsnittsalderen var 50 år. 61 prosent var kvinner.  

Referanse: 

Waaseth M et al. Influensavaksine, en spørreundersøkelse blant apotekkunder, NFT 7/2021. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring