Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forskning

Spør apoteket om riktig bruk av reseptfri smertestillende

En ny undersøkelse viser at unge helt ned i 10-årsalderen bruker smertestillende legemidler hver uke. – Det er alt for ofte, sier fagdirektør.


Vendil Åse
22. august 2022

Rådfør deg med helsepersonell dersom man er usikre på riktig bruk av reseptfrie smertestillende legemidler, mener Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Vis Skjul bildetekst

En undersøkelse fra Ungdata Junior viser at 29 prosent av jentene i 7. klasse bruker smertestillende legemidler hver uke. Forskerne undrer seg over de høye tallene. Det skriver forskning.no

– Vi har flere undersøkelser som viser at ungdom, og da spesielt jenter, bruker for mye smertestillende legemidler. Det er første gang vi har fått tall for så unge. Det er dessverre like bekymringsfullt, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

For å mestre hverdagen

– Mange tar piller for å mestre hverdagen. Hvis noe oppleves som vanskelig, tar de en tur innom medisinskapet for å føle at de kan klare seg, sier Siv Skarstein, førsteamanuensis ved OsloMet til forskning.no

Skarstein tror at den høye bruken kan skyldes stress forårsaket av at ungdommen stadig føler de må prestere bedre enn de gjør, enten på idrettsarenaer, på skolen eller i andre sosiale sammenhenger.

Hun forteller at det er langt fra ufarlig å bruke smertestillende medisiner jevnlig over lengre tid.

– Dette er medisiner du skal bruke over kort tid ved akutte tilstander. Du kan skade både lever og nyrer ved langvarig bruk, sier Skarstein.

Be om råd på apoteket

Andresen oppfordrer de som er usikre på riktig bruk av reseptfrie smertestillende legemidler om å rådføre seg med helsepersonell.

– Reseptfrie smertestillende legemidler skal bare brukes for å behandle moderate, forbigående smerter. Det er ikke meningen at det skal brukes fast flere ganger i uka eller forebyggende. Jeg anbefaler alle som er usikre på når de skal bruke reseptfrie smertestillende legemidler om å kontakte helsesøster på skolen, spørre fastlegen når de er der eller gå til sitt nærmeste apotek for å få riktig veiledning og kunnskapsbaserte råd, sier hun.

Det totale salget av reseptfri paracetamol økte med 7 prosent målt i doser i 2021 sammenlignet med 2020 og salget av reseptfri ibuprofen hadde en økning på 10 prosent i 2021, sammenlignet med 2020. I tillegg kommer det reseptpliktige salget. (forskning.no)

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring