Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Danmark: Gratis vaksine på apotek for risikogruppene

Danske apotek er en del av det offentliges vaksinasjonsprogram og tilbyr i år gratis vaksine til personer som tilhører en risikogruppe.


Vendil Åse
4. oktober 2021

«Bestill time til vaksinering hos fastlegen, møt opp på apoteket eller henvend deg der du pleier å bli vaksinert mot influensa», er budskapet i den offentlige kampanjen i Danmark.

Vis Skjul bildetekst

«Bestill time til vaksinering hos fastlegen, møt opp på apoteket eller henvend deg der du pleier å bli vaksinert mot influensa», står det i den offentlige kampanjen, som har som mål å få flere i risikogruppene til å ta influensavaksine.

— Målet til de danske myndighetene er å øke vaksinasjonsgraden blant risikogruppene. For å få til det bruker de alt tilgjengelig helsepersonell, også vaksinatørene i apotek. Jeg savner en lignende holdning fra norske myndigheter. Vi har 1000 apotek spredt utover hele landet som kunne ha bidratt til å gjøre det lettere for personer i risikogruppene å vaksinere seg mot influensa, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

I Norge er ikke apotek inkludert i det offentlige vaksinasjonsprogrammet, og personer i risikogruppene må derfor betale full pris hvis de velger å ta vaksinen i apoteket.

Danmark nådde målet med 75 prosent

— Sist sesong ble 75 prosent av alle dansker over 65 år vaksinert mot influensa, og dermed nådde vi vaksinasjonsgraden WHO anbefaler. Apotekene stod for 250 000 vaksiner, og den første dagen var 17 000 innom et apotek for å få et stikk. Det betyr at danskene synes det er enkelt å gå innom et apotek, når man likevel har et ærend i nærheten, sier Gulev Larsen, leder i den danske apotekerforeningen.

I år har apotekene utdannet ekstra mange vaksinatører, og Danmark har kjøpt ekstra mange vaksiner. 390 apotek skal i år sette influensavaksiner. Apotekene tilbyr for det meste drop-in vaksinering, men noen har også mulighet for timebestilling.

— Apotekene blir honorert per stikk, og får det samme som fastlegene eller andre vaksinasjonsklinikker, sier Helle Jacobsgaard i den danske apotekerforeningen til apotek.no.

Danmark starter opp med vaksineringen 1. oktober. Myndighetene har imidlertid besluttet å gi risikogruppene et forsprang, og hvis man ikke tilhører en risikogruppe må man vente til etter 22. oktober med å vaksinere seg.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring