Gå til innholdet
Fra utlandet

Engelske apotek skal sjekke sår hals for å redusere antibiotikabruken

To av tre som vurderte å oppsøke fastlegen med sår hals sparte seg for legekonsultasjonen etter en enkel test på apotek, viser ny undersøkelse fra England. Engelske myndigheter oppfordrer pasienter med sår hals til å oppsøke apotekene for en halsprøve.


Martin Grevstad
8. desember 2016

Illustrasjonsfoto Dreamstime

Vis Skjul bildetekst

Det er National Health Service i England som har besluttet at apotekene skal utføre sår hals-tester, der pasienter får muligheten til å sjekke om det er behov for antibiotikabehandling eller ikke.

LES OGSÅ: Antibiotika - bare når det trengs

Den nye apotektjenesten som skal rulles ut i England, kommer etter at Boots apotek i 2014 og 2015 hadde en pilot på en «sår hals-tjeneste» ved utvalgte apotek i London og Leicestershire. Resultatene fra piloten, som nylig ble presentert av University College of London Hospitals, viste at det engelske helsevesenet kunne spart ti-talls millioner ved å innføre tjenesten nasjonalt. Boots estimerte også at så mye som 800 000 pasienter kunne vært behandlet av en apotekfarmasøyt i stedet for fastlegen dersom tjenesten ble nasjonal.

Seniormanager i Boots i England, Malcolm Harrison, tror sår hals-testing vil gi flere muligheter til å samarbeide på tvers av yrkesgrupper, men også at antibiotikabruken går ned.

– Jeg tror det at tjenesten vil bli tilbudt i hele England, vil kunne gi noen stordriftsfordeler og sørge for at pasienter får en enklere inngangsport inn i helsevesenet. Samtidig vil arbeidsmengden til legene blir mindre og man sikrer at antibiotika kun blir gitt når det er nødvendig, sier Harrison.

Tjenesten er designet for å forhindre unødvendig bruk av antibiotika og redusere arbeidsmengden til fastlegene. 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2020
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring