Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

I England går pasienter på apoteket først

For å frigjøre kapasitet hos allmennlegene, forskriver nå farmasøyter i engelske apotek legemidler for syv vanlige sykdommer. Ordningen heter «Pharmacy first».


2. februar 2024

«Pharmacy First» skal spare opp til 10 millioner fastlegebesøk i England. (Foto Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

I England er det fastlegekrise. For å avlaste legene, kan pasienter der nå få hjelp i sitt lokale apotek, uten å måtte oppsøke fastlegen. Mer enn 10 000 apotek er med på myndighetenes ordning kalt «Pharmacy First».

Foreløpig kan farmasøyter i apotek forskrive legemidler for syv vanlige plager:

  • øreverk
  • sår hals
  • bihulebetennelse
  • brennkopper
  • helvetesild
  • infiserte insektbitt
  • ukompliserte urinveisinfeksjoner hos kvinner

I tillegg skal apotekfarmasøytene fornye resepter på prevensjonslegemidler og gjennomføre blodtrykksmålinger. Dette skal ifølge de engelske helsemyndighetene (NHS) spare opp mot 10 millioner legekonsultasjoner i året.

Les mer: Launch of NHS Pharmacy First advanced service

Apoteket først i Skottland også

Myndighetene i Skottland har også innført ordningen med «Pharmacy first».

– Fastlegene er grunnsteiner i primærhelsetjenesten. Kneler ordningen, kneler helsetjenesten. Det er en enkel erkjennelse. Like enkelt er det å erkjenne at en krise i fastlegeordningen ikke kan løses av fastlegene alene. Det er Skottland et godt eksempel på, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen i ett leserinnlegg på Dagens Medisin.

– «Pharmacy first» betyr at pasientene skal oppsøke apoteket først. Apoteket fungerer dermed som en lavterskel førstelinjetjeneste. Ordningen skal ta av noe av presset på fastlegene, og bidra til at de som faktisk har behov for legehjelp kommer raskere til. Det følger prinsippet om lavest effektive omsorgsnivå, sier hun.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring