Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Økt pris viktig for å sikre tilgang på legemidler

Lav pris og lite salgsvolum er hovedårsaken til at godkjente legemidler, særlig generika, ikke markedsføres eller trekkes fra markedet i Norge.


Jostein Soldal
2. juni 2023

– Det er kritisk viktig å sikre at de eldre og billige legemidlene forblir på det norske markedet, sier Thor-Arne Englund.

Vis Skjul bildetekst

Det viser en undersøkelse Legemiddelverket har gjennomført, i samarbeid med LMI og Farma Norge.

Små markeder med få pasienter er lite attraktive for legemiddelfirmaene. Resultatet er dårlig tilgjengelighet på særlig gamle, men gode legemidler det fremdeles er behov for, skriver Legemiddelverket i en pressemelding. Eldre antibiotika er også et eksempel på legemidler, som på grunn av lav pris og lite salgsvolum, forsvinner fra markedet.

Daglig leder i Farma Norge, Kjetil Berg, sier til Dagens medisin at han er bekymret for tilgangen til legemidler med lav pris og lavt salgsvolum på det norske markedet.

Ifølge Dagens medisin advarer Berg om en potensiell økning av produkter som forsvinner fra det norske markedet, eller produkter som ikke blir lansert på grunn av lave priser og lavt volum. Han fremhever at farmasøytisk industri, inkludert generiske og biotilsvarende legemidler, står overfor store utfordringer.

Kritisk legemiddelmangel

– Det er kritisk viktig å sikre at de eldre og billige legemidlene forblir på det norske markedet. Problemet med legemiddelmangel er allerede stort, og vil fortsette å vokse om ikke noe bli gjort. Derfor er det veldig positivt at Legemiddelverket har gjennomført denne undersøkelsen, og at de ser behov for å sette inn tiltak. Prisjustering av trinnprisene på generika er et åpenbart tiltak som vil virke, sier Thor-Arne Englund, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen i en kommentar.

Rapporten peker på at forutsigbare betingelser er viktig for legemiddelprodusentene. En indeksregulert minstepris på legemidlene, vil være et transparent og effektivt tiltak, mener Englund. Han etterlyser at Legemiddelverket tar i bruk hele det virkemiddelapparatet de råder over. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring