Gå til innholdet
Helsepolitikk

Danmark: Regjeringen vil la farmasøytene skrive resepter

Syke dansker kan komme til å slippe turen innom legen når de trenger å fornye resepter på en rekke medisiner.


Jostein Soldal
5. januar 2018

 I apotekene er det sterke faglige ressurser som vi kan ta i bruk på nye måter slik at innbyggerne får lettere tilgang til medisin, sier den danske helseministeren.

I apotekene er det sterke faglige ressurser som vi kan ta i bruk på nye måter slik at innbyggerne får lettere tilgang til medisin, sier den danske helseministeren.

Vis Skjul bildetekst

I stedet skal de kunne gå til apoteket, der farmasøyten vil kunne fornye resepten og ekspedere legemiddelet. Det skriver den danske avisen Berlingske (for abonnenter).

Den danske regjeringen vurderer å gi farmasøytene rett til å rekvirere legemidler på selvstendig grunnlag. Utspillet kommer etter at Lægemiddelstyrelsen har laget en rapport der de drøfter ulike modeller for hvordan farmasøyter kan få rett til å forskrive legemidler.

– Helsevesenet skal tettere på oss, og vi skal tenke innbyggeren først. I apotekene er det sterke faglige ressurser, som vi kan ta i bruk på nye måter, så innbyggerne får lettere tilgang til medisin. De mulighetene ser vi på nå, sier helseminister Ellen Trane Nørby (V) til Berlingske.

Regjeringen mener at for eksempel øyebetennelse eller barneorm er tilstander der man kan stille diagnosen i apotek og utlevere nødvendige legemidler. Pasienter som allerede går på behandling for diabetes, migrene, høyt blodtrykk eller kols, skal også kunne få fornyet reseptene sine av en apotekfarmasøyt uten å måtte oppsøke legen. Tilsvarende skal kunne gjelde for kvinner som bruker p-piller.

– Må bruke apotekenes kompetanse
Tilsvarende ordninger er allerede i bruk i land som USA, Canada, Storbritannia og New Zealand. I disse landene har farmasøytene en mer sentral rolle i behandling og forskrivning enn vi er vant med i de nordiske landene.

­– Det handler om å bruke kompetansen best mulig, og utnytte at apotekene er tettere på innbyggerne og er lettere tilgjengelig med lengre åpningstider, sier Anne Kahns, president i Danmarks apotekerforening til avisen.

Direktør Morten Freil i Danske Patienter, paraplyorganisasjonen for pasientforeninger i Danmark, er positiv til forslaget om å flytte oppgaver som kan frigi mer tid for legene. – I dag kan det være litt for vanskelig å skulle til legen for å få øyendråper, sier Freil til Berlingske. Han er samtidig opptatt av at pasientsikkerheten må bli godt ivaretatt. 


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring