Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Farmasøyter kan fortsatt rekvirere covid-19-vaksiner

Helse- og omsorgsdepartementet har hatt på høring forslag om å videreføre farmasøyters og sykepleieres rett til å rekvirere vaksiner innenfor vaksinasjonsprogram. Ordningen foreslås forlenget til 30. juni 2024.


Jostein Soldal
21. juni 2023

Det er bra at farmasøyter fortsatt kan rekvirere covid-vaksiner, men beslutningen kommer i seneste laget, mener Apotekforeningen. Foto: Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

– Selv om forslaget kommer i siste liten, er vi glade for at ordningen videreføres. Hvis ikke, hadde mange kommuner kommet i en vanskelig situasjon, og mange innbyggere hadde mistet tilbudet om covid-vaksinering i sommer, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Forskriften er ennå ikke vedtatt, men forventes å bli det før 30. juni.

Norske apotek har siden januar 2022 satt 175 000 vaksinedoser mot covid-19, fordelt på over 80 kommuner og 200 apotek. Selv om vaksinasjonsaktiviteten er redusert betydelig, settes det fortsatt flere hundre vaksiner i apotekene hver dag. En rekke kommuner benytter apotek som vaksinasjonssted, og de ønsker også å gjøre dette i fremtiden. I flere kommuner er det planlagt at apotek er eneste vaksinasjonssted gjennom sommeren.

Apotekforeningen skriver i sitt høringssvar at det ikke bør settes en tidsbegrensing for rekvireringsretten.

Bør gi alle apotekfarmasøyter samme rett

Så lenge det er behov for å gi befolkningen et vaksinasjonstilbud, vil kommunene ha nytte av å kunne benytte apotek til vaksinasjon. Dersom behovet faller bort, kan bestemmelsen om rekvireringsrett eventuelt oppheves. Tidsbegrensning innebærer kun økt byråkrati og usikkerhet, skriver foreningen.

Apotekforeningen er også opptatt av å øke tilgjengeligheten av vaksiner ytterligere. De foreslår at også farmasøyter som eier apotek bør kunne gis rekvireringsrett for covid-19-vaksine og influensavaksine, på lik linje med andre apotekfarmasøyter. Foreningen kan ikke se noen reelle uheldige konsekvenser av å tillate alle farmasøyter som jobber i apotek å bidra i vaksinasjonsarbeidet.

– Vi forutsetter at departementet også sørger for å forlenge ordningen for vederlag og oppgjør mellom kommuner og apotek, slik at vi unngår unødig byråkrati. Dagens ordning fungerer godt både for apotek og kommunene. Dette er regulert i en annen forskrift, som opphører 30. juni, så det haster, bemerker Hanne Andresen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring