Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Forskriftsendring: Farmasøyter får rett til å rekvirere influensavaksiner

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at apotekfarmasøyter heretter kan rekvirere influensavaksiner. Da kan folk gå på apoteket og få vaksinen uten å trenge resept fra lege.


Jostein Soldal
2. september 2020

Med denne endringen vil 7-800 apotek være klare til å sette influensavaksiner uten legeresept denne høsten. Vaksinen vil være tilgjengelig i apotek i løpet av noen uker, mener Per T. Lund i Apotekforeningen.

Med denne endringen vil 7-800 apotek være klare til å sette influensavaksiner uten legeresept denne høsten. Vaksinen vil være tilgjengelig i apotek i løpet av noen uker, mener Per T. Lund i Apotekforeningen.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

– Å gi farmasøyter rett til å rekvirere influensavaksine er et viktig bidrag til at flere får tatt vaksinen i høst, sier Per T. Lund i Apotekforeningen. 

Helseministeren har nå bestemt at apotekfarmasøyter kan rekvirere influensavaksiner, slik at befolkningen kan få satt vaksinen direkte på apoteket. Den nye paragraf 2-4 andre ledd i Rekvirerings- og utleveringsforskriften er slik:

Provisorfarmasøyter og reseptarfarmasøyter i apotek kan rekvirere bestemte vaksiner mot sesonginfluensa som skal administreres i apoteket. Rekvireringsretten omfatter også legemidler som er nødvendig for administrering av vaksinen. Farmasøyter som eier apotek har ikke rekvireringsrett. Helsedirektoratet kan gi nærmere retningslinjer for hvilke legemidler som kan rekvireres etter dette ledd.

Lund mener den nye bestemmelsen på en god måte vil sikre at befolkningen får enklere tilgang til influensavaksinering. Med denne endringen vil 7-800 apotek være klare til å sette influensavaksiner uten legeresept denne høsten. Vaksinen vil være tilgjengelig i apotek i løpet av noen uker. 

– Tilbakemeldingen fra folk som har tatt influensavaksine i apotek tidligere har vært veldig positiv, men mange har lurt på hvorfor de må oppsøke lege først for å få resept. Nå slipper de det fra i høst, sier Lund.

– Pasientsikkerheten vil bli godt ivaretatt av apotekene. Alle apotekansatte som skal rekvirere eller sette influensavaksiner har gjennomført opplæring i henhold til apotekenes bransjestandard og tjenestemanual. Det vil sikre en god og trygg tjeneste for alle som vaksinerer seg på apotek, avslutter Per T. Lund.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring