Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Nordmenn ønsker mer kunnskap om legemidlene de bruker

Ifølge Kantars Helsepolitiske barometer svarer halvparten av befolkningen at de ønsker mer kunnskap om legemidlene de bruker. Det ønsker de for å sikre best mulig effekt.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
13. april 2021

7 av 10 nordmenn ønsker at apotekene kan tilby flere helsetjenester, så de slipper å oppsøke fastlegen for enkel hjelp med helsen

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

37 prosent svarer at legen må bruke mer tid til å forklare om legemidlene, mens 15 prosent mener at apotekene må tilby en strukturert legemiddelsamtale. I samme undersøkelse, som legges frem 13. april, svarer 86 prosent at de får gode råd om legemidler og hvordan de skal brukes på apoteket.

Dør av feil legemiddelbruk
– Alle farmasøyter skal gi råd og veiledning når pasientene henter ut reseptbelagte legemidler. Men med en strukturerte legemiddelsamtaler kan de avdekke mer alvorlige forhold, som bivirkninger eller interaksjoner, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen. 

Mange hundretusen nordmenn får ikke optimal effekt av legemidlene sine, og omkring 1000 personer dør hvert år av feil legemiddelbruk. Apotekene kan bidra til å redusere disse problemene.

– Gjennom å motivere pasienten til å starte opp legemiddelbehandlingen, og diskutere hvordan bivirkninger kan reduseres, kan apotekfarmasøytene gjøre det lettere for pasienten å fortsette behandlingen legen har anbefalt. Slik oppstartsveiledning i apotek, som vi har kalt Medisinstart, gir gode resultater, mener Lund.

Kantars Helsepolitiske barometer viser også at 71 prosent av de spurte ønsker at apotekene kan tilby flere helsetjenester som vaksinering og veiledningssamtaler, så de ikke trenger å oppsøke fastlegen for enkel hjelp med helsen.

– Apotekene i Norge har god erfaring med å tilby oppstartsveiledning til hjerte- og karpasienter som starter med ny legemiddelbehandling, avslutter Lund.

Oppsummering av resultater:

  • 37 % mener at legen må bruke mer tid til å forklare om legemidlene
  • 21 % mener at pakningsvedlegget må bli enklere
  • 15 % mener at apotekene må tilby en strukturert samtale om legemidlene man bruker
  • 86 % opplever at de får gode råd om legemidler og hvordan de skal brukes på apoteket
  • 71% ønsker at apotekene kan tilby flere helsetjenester, så de slipper å oppsøke fastlegen for enkel hjelp med helsen
  • 75% synes det er greit at apotekfarmasøyter kan fornye resepter på enkelte legemidler til behandling av kroniske sykdommer, 21% mener det er legen som må gjøre det

Om helsepolitisk barometer:
Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål. Undersøkelsen er gjennomført i perioden 11. desember 2020 –12. januar 2021. 2056 personer har besvart undersøkelsen, som er representativt for befolkningen over 18 år. Estimert feilmargin: +/-2,2 %-poeng.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring