Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Stortinget venter utålmodig på voksenvaksinasjon

Et voksenvaksinasjonsprogram har vært diskutert i mange år. Til høsten starter HOD utredningen om hvordan det kan gjennomføres. Flere peker på at apotekene kan bidra med vaksinering.


Jostein Soldal
22. august 2022

Marian Hussein (SV) og Erlend Svardal Bøe (H) venter utolmodig på voskenvaksinasjons-programmet. Hussein ønsker at apotekene skal tas i bruk til vaksinering.

Stortinget

Vis Skjul bildetekst

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) fortalte tilhørerne på Arendalsuka at departementet starter arbeidet med å lage et voksenvaksinasjonsprogram nå i høst.

Statssekretæren la vekt på at det må ligge faglige vurderinger til grunn for hvilke vaksiner som tas inn i programmet, og at det må gjøres helseøkonomiske analyser for å sikre et kostnadseffektivt program. Spørsmål om egenbetaling og statlig finansiering må også utredes.

– Influensa- og pneumokokkvaksiner er aktuelle i et vaksinasjonsprogram. Oppfriskingsdoser av stivkrampe-, difteri-, polio- og kikhostevaksiner er også mulige kandidater som har blitt nevnt her i dag, sa Krat Bjørkholt.

Alle i panelet, blant annet SVs stortingsrepresentant Marian Hussein og Høyres Erlend Svardal Bøe, var utålmodige og mener utredningen må gjøres raskt, slik at et voksevaksinasjonsprogram kan komme i gang.

Flere vil involvere apotekene

Selv om det fortsatt er et stykke frem til et voksenvaksinasjonsprogram er etablert, var det flere av paneldeltakerne som var innom spørsmålet om hvordan programmet kan gjennomføres.

– Helsepersonellet i apotek må tas i bruk for å gjennomføre vaksinasjonsprogrammet, mente Marian Hussein (SV).

Også legemiddelindustriens representant i panelet, Per Aabakken fra Sanofi, pekte på apotekene.

– Apotekene må inkluderes i vaksineringen, sa Aabakken.

I 2018 anbefalte FHI at et program for voksenvaksinering blir innført, og i fjor vinter ba Stortinget regjeringen utrede hvordan programmet kan gjennomføres. Arbeidet har blitt forsinket på grunn av pandemien.

Det var Legemiddelindustrien og flere av vaksineselskapene som arrangerte seminaret under Arendalsuka. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring