Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

– Vi brøytekjører det resten av helsetjenesten skal gjøre

– Til tross for at apotekene er konkurrenter, samarbeider vi om å utvikle felles, digitale løsninger. Det er ganske unikt, sa Anne-Lise Härter fra Apotekforeningen på årets Farmasidager.


Vendil Åse
12. november 2021

Foto av Anne-Lise Härter. Skjermdump fra den digitale konferansen.

Apotekforeningens direktør for e-helse fortalte om apotekenes felles kjernesystem Eik torsdag 11. november. Årets farmasikonferanse er digital, og temaet er «Digital helse – følger farmasøytene med?»

– Eik skal erstatte det lokale IT-systemet FarmaPro og være et felles kjernesystem for apotekene, sa Anne-Lise Härter.

Eik piloteres nå i to apotek, og et tredje apoteket skal også starte med å teste det ut før jul.

Informasjonen følger pasienten på tvers av apotek

Eik skal understøtte apotekenes samfunnsoppdrag på en bedre måte enn FarmaPro. Målet er å øke pasientsikkerheten ved å enda bedra bidra til at apotekenes kunder bruker legemidlene riktig, sa hun. Det er spesielt to forhold som er viktig å trekke frem, som blir bedre med Eik.

– Informasjonen følger pasienten fra apotek til apotek. Informasjonen fra apotekene lagres i en felles pasientjournal. Dette er noe vi har ønsket oss lenge. Med Eik får vi det til. På mange måter så brøytekjører vi det resten av helsetjenesten skal gjøre, sa hun.

Det andre som er spesielt bra er at myndighetene får én løsning å forholde seg til for en hel bransje. Eik skal være bransjens integrasjon mot eksterne aktører og myndigheter, som for eksempel Reseptformidleren, Farmalogg, Helfo, Mattilsynet, Statens Helsetilsyn, FHI og Nav.

– Eik tilrettelegger for effektiv samhandling mellom apotek, men også med øvrige aktører i helsetjenesten. For eksempel vil rapporteringen bli standardisert og av bedre kvalitet, sa Härter.

Tjenesteområdene i Eik

Eik vil ta hånd om resepthåndteringen og farmasøytiske tjenester. Disse vil gå inn i en egen pasientjournal i apotek, som vil følge pasienten uansett hvilket apotek hun velger. I tillegg vil Eik ta hånd om refusjon og oppgjør, rapportering og ulike støttetjenester.

– En støttetjeneste kan for eksempel være et oppslag i et offentlig register, sa Härter.

Apotekene skal utvikle sine egne apoteksystemer som kobler seg opp til Eik. Dette tilrettelegger for konkurranse mellom apotekaktørene og for at de kan utvikle egne tjenester.

– Eik blir rett og slett mer fleksibelt. Med Eik blir det mer rom for digital og teknologisk innovasjon og spesialisering hos de ulike apotekaktørene, sa hun.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relatert InnholdEik - apotekenes felles bransjesystem

Eik er navnet på en ny felles IT-løsning som skal ta seg av resepthåndtering, refusjon, dokumentasjon, journalføring, rapportering og statistikk.

Les mer

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring