Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Hvordan kan apotekene bekjempe antibiotikaresistens?

Apotekene kan spille en viktig rolle for å bekjempe antibiotikaresistens. Å bruke farmasøyter for å øke bevisstheten rundt vaksinering er bare en av mange anbefalinger fra organisasjonen PGEU.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
16. november 2018

PGEU anbefaler å bruke flere farmasøyter for å øke bevisstheten om vaksinering og for å administrere vaksinasjon for å bekjempe antibiotikaresistens.

PGEU anbefaler å bruke flere farmasøyter for å øke bevisstheten om vaksinering og for å administrere vaksinasjon for å bekjempe antibiotikaresistens.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

PGEU, som er paraplyorganisasjonen for apotek i Europa, har utarbeidet en rapport som viser hvordan apotek kan bidra i kampen mot antibiotikaresistens.

Les hele rapporten her.

– Tiltak for å bekjempe antibiotikaresistens må iverksettes på tvers av landegrensene og innenfor alle deler av helsesektoren. Apotekene kan spille en viktig rolle. Å øke oppmerksomheten om vaksinasjon for å unngå sykdommer som må behandles med antibiotika, er et av tiltakene som nevnes. I år tilbyr blant annet 260 norske apotek influensavaksinasjon i apotek, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen. 

Nå kan du stikke innom ett av 260 apotek for å ta influensavaksine

På verdens antibiotikadag 16. november, kommer PGEU med en rekke anbefalinger om hva apotekene og farmasøytene kan gjøre på både nasjonalt og lokalt nivå:

  • Oppfordre nasjonale myndigheter til å involvere apotekfarmasøyter i handlingsplaner på nasjonalt nivå,
  • ​Økt samarbeid og kommunikasjon mellom apotekfarmasøyter, annet helsepersonell, myndigheter, industri, pasienter og befolkningen. Spesielt for å oppnå følgende:
    • større bruk av farmasøyter for å øke bevisstheten om vaksinering, og økt bruk av farmasøyter for å administrere vaksinasjon,
    • Indikasjoner bør skrives på reseptene for antimikrobielle legemidler,
    • større bruk av delte legemiddellister,
    • tilgang til elektroniske pasientjournaler for farmasøyter,
    • ​nøyaktig mengdeangivelse på antibiotikaresepter.
  • ​Bekjempe salg av antimikrobielle midler fra useriøse aktører på nettet. 

– Vi er svært positive til økt samarbeid og kommunikasjon mellom apotek og annet helsepersonell. Elektroniske løsninger som tilrettelegger for deling av legemiddelinformasjon på tvers av helsepersonell som har behov for det må komme på plass også i Norge. I mellomtiden skal vi gjøre det vi kan for å øke oppmerksomheten om vaksinasjon og synliggjøre farmasøytenes kompetanse i kampen mot resistente bakterier, avslutter Lund.

Antibiotikabruken: På rett vei, men litt for sakte. 


Fakta om antimikrobiell resistens (AMR)

  • Verdens helseorganisasjon (WHO) karakteriserer antimikrobiell resistens som en av de største truslene mot global helse.
  • Antimikrobiell resistens (AMR) kan defineres som mikroorganismer (bakterier, virus, sopp og protozoer) som har utviklet resistens mot antimikrobielle forbindelser de i utgangspunktet er følsomme for (antibiotika, antivirale midler etc.)
  • Norske helsemyndigheter har satt som mål å redusere den totale mengden av antibiotika som brukes i Norge med 30 % innen 2020.
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring