Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Apotek er en viktig beredskapsressurs i Bergen

Apotek i Bergen har bidratt med 34 000 koronavaksinering på vegne av kommunen i år. Fra nyttår legges den kommunale vaksinestasjonen ned, men 13 apotek fortsetter å vaksinere.


Vendil Åse
22. desember 2022

– Lett og lokal tilgjengelighet, i kombinasjon med geografisk spredning, har nok vært ansett som et stort fortrinn for mange innbyggere, sier leder for Helsevernenheten i Bergen.

Vis Skjul bildetekst

– Vi tar nå ned noe av det kommunale tilbudet for å tilpasse oss til den lavere etterspørselen etter vaksiner. Men de 13 apotekene som vi har hatt avtale med siden i sommer er fremdeles med i våre planer for vinteren og våren 2023, sier Tore-André Gram-Knutsen, leder for Helsevernenheten i Bergen.

I tillegg til apotekene, vil det fra nyttår også være mulig å få koronavaksine hos noen fastleger og på smittevernkontoret.

Bidratt til høyre vaksinedekning

Gram-Knutsen forteller at i perioder med stor pågang har apotek vært et viktig supplement til den kommunale vaksinestasjonen. I perioder med mindre pågang har det først og fremst vært en god service til kommunens innbyggere.

– Lett og lokal tilgjengelighet, i kombinasjon med geografisk spredning, har nok vært ansett som et stort fortrinn for mange innbyggere. Det kan meget godt tenkes at det igjen har bidratt til høyere vaksinedekning totalt, sier han.

Han mener apotekene i Bergen representerer en betydelig beredskapsressurs for dem, og at de hvis nødvendig kan øke antall apotek fra 13 til over 40 igjen.

Satt 2 270 koronavaksiner i 2022

Vitusapotek Paradis er et av apotekene som skal fortsette koronavaksinering for kommunen i 2023. De har vaksinert siden 17. januar 2022, og har hittil satt 2 270 koronavaksiner på vegne av kommunen.

– Kommunen har gitt utrykk for at de er godt fornøyde med vaksinasjonstjenesten i apotekene. Det at apotekene og enkelte fastleger nå skal ta over tjenesten i sin helhet gir utrykk for det, sier apoteker Roy Rangjord. 

Apotekeren synes at samarbeidet med Bergen kommune har fungert svært godt.

– Vi har god oppfølging og har til enhver tid fått informasjon om rutineendringer raskt. Vi takker for et godt samarbeid med dem, og vi ser frem til å fortsette, sier han.

Nå setter omtrent 10- 15 koronavaksiner daglig, men dette kan raskt endre seg dersom kunder får klare anbefalinger om å ta oppfriskningsdoser.

– I de travleste periodene har vi satt vaksiner hvert femte minutt, og vi satt gjerne over 60 vaksiner om dagen, sier Rangjord.

Nå holder det med fire ventestoler i venteområdet. Apoteket på Paradis har både drop-in og timebestillinger, enten via nettsidene sine eller over telefon.

Kundene er fornøyde med vaksinering i apotek

Apotekeren ved Vitusapotek Paradis sier apoteket får mange positive tilbakemeldinger fra kunder som har fått satt koronavaksine i apoteket.

– De forteller at de synes det er raskt og enkelt å sette vaksine i apoteket, og de opplever det som trygt, sier Rangjord. 

En farmasistudent fra Universitetet i Tromsø gjorde en lokal undersøkelse i apoteket i april i år.

–  Tilfredshetsscoren i den undersøkelsen var på over 90 prosent. Det var en liten undersøkelse med 20 kunder, men de ble grundig intervjuet om erfaringene sine. Så det er et veldig positivt resultat, synes vi, sier han.

Bergen kommune har ikke gjort noen undersøkelse av vaksineringen i apoteket.

– Men vi regner apotekene som viktige samarbeidspartnere for koronavaksinering, sier Tore-André Gram-Knutsen, leder for Helsevernenheten i Bergen.

Vitusapotek Paradis er et av apotekene som skal fortsette koronavaksinering for kommunen i 2023. Fra venstre: Roy Rangjord (apoteker), Torunn Stubberud (farmasøyt), Michael Wisnes (apotektekniker).

Privat

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring