Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Apotek overtar koronavaksinering i 17 kommuner

Etter snart to måneder som supplement til kommunens massevaksinering, får flere apotek nå eneansvaret for å sette koronavaksiner i kommunen.


Eva Cecilie Skreiberg
7. mars 2022

bilde av ansatte på Apotek1 Øksnes

– Vi synes det er flott at apoteket kan bidra med vaksinering og vi vil gjerne ha denne tjenesten fast, sier bestyrer ved Apotek 1 Øksnes, Monika Knudsen. Her sammen med kollegaene sine.

Apotek1

Vis Skjul bildetekst

Hittil har flere kommuner overlatt ansvaret for koronavaksinering til apotekene. Apotek.no har snakket med fire apotek i disse kommunene.

 Fortsetter å tilby så lenge kommunen ønsker

– Jeg synes det er bra at kommunen nå overlater dette ansvaret til apotekene. Vi skulle selvsagt ønske at vi kunne bidratt tidligere, men kanskje det kan føre til at kommunen og myndighetene vurderer oss til andre typer vaksiner eller tjenester i framtiden, sier Viktoria Rasmussen, apoteker ved Apotek 1 Blåbyen som ligger i Sortland kommune.

Apoteket skal tilby koronavaksinering så lenge kommunen ønsker det. Kommunen i Vesterålen får ukentlige rapporter fra alle apotekene om hvor mange doser vi har satt.

– Samarbeidet med kommunen har vært bra. Da vi inngikk avtalen, fikk vi en egen koordinator. Vi er kjempefornøyde med responstiden hos henne om det skulle være noe, sier Rasmussen.

Apotekene kom sent i gang med vaksinering, samtidig som de siste koronarestriksjonene forsvant. Apotekeren mener likevel det var verdt å inngå avtale.

– Vaksinasjon er blitt en naturlig arbeidsoppgave. Vi har fått flere kommentarer fra kunder om at det er veldig enkelt å stikke innom hos oss, «Stab and Go» for å si det på en litt humoristisk måte. De synes også at det føltes trygt å komme til oss, sier Rasmussen.

Kunne bidratt tidligere for å øke vaksinedekningen

 – I samråd med kommunen vaksinerer vi på to faste dager; tirsdager og lørdager. Lørdagsåpent er en fordel for de som ikke har anledning til å møte opp i ukedagene, sier Rita Leão, apoteker ved Boots apotek Skaun i Trøndelag.

Apotekeren synes det er bra at kommunene ønsker å involvere apotekene i vaksinering, men at det kommer litt sent.

– Nå er det få som vaksinerer seg, så jeg tenker vi kunne ha bidratt før. Om apotekene hadde vært involvert tidligere, ville det bidratt til å øke vaksinedekningen i hele Norge, sier hun.  

– Vi har også fått tilbakemelding av noen kunder som ønsker å få 1. koronavaksine dose på apoteket da de har angst for store folkemengder. Vi fortsetter med vaksinering så lenge det viser seg behov for det eller så lenge vi har ressurser til det, sier Leão.

Apotekene fanger opp utsatte pasienter

Det ene vaksinesenteret var allerede lagt ned da apotekeren ved Vitusapotek Rørvik, Anette L. Hestad tok kontakt med kommuneoverlegen i Nærøysund kommune.

– Avstand til vaksinesenter, samt medieoppslag om at apotek kunne ta over vaksineringen gjorde at vi fikk mange henvendelser fra innbyggerne. Kommunen hadde da god kontroll på vaksineringen, men opplyste om at det kunne bli aktuelt med bistand fra oss etter hvert, forteller hun.

Senere fikk Hestad en e-post fra kommunen som ønsket samarbeid. Tanken var at apoteket skulle fange opp etternølere og pasienter som hadde behov for en 4. dose.

– Vi måtte kaste oss rundt. På to uker fikk vi alt opp og stå. Vi har lagt ned mye ressurser, men det går veldig bra nå, sier Hestad som håper på videre samarbeid med kommunen.

Apotekeren vektlegger at apoteket avlaster kommunen, som ligger nord på Trøndelagskysten. Apoteket har kapasitet og de kan bidra til å øke vaksinedekningen.

– Vi har også satt dose 4 til de med alvorlig svekket immunforsvar. Et av argumentene for at vi skulle ta over vaksineringen var nettopp at vi kunne tilby vaksiner til disse pasientene. Det er veldig positivt, sier Hestad.

Samarbeidet bra med legekontoret

– Vi synes det er flott at apoteket kan bidra med vaksinering og vi vil gjerne ha denne tjenesten fast, sier Monika Knudsen, bestyrer ved Apotek 1 Øksnes.

Øksnes kommune ligger ytterst i Vesterålen. En periode vaksinerte både kommunen og apoteket, men fra 1. mars overtok apoteket all vaksinering i kommunen. Legekontoret henviser alle som skal ha ny dose til apoteket.

– Samarbeidet mellom legekontoret og apoteket er veldig bra. Vi har til nå satt opp timer helt frem til og med mai. Vi vil gjerne vaksinere så lenge det er behov, sier Knudsen.

– Vi måtte kaste oss rundt. På to uker fikk vi alt opp og stå. Vi har lagt ned mye ressurser, men det går veldig bra nå, sier apoteker Anette Hestad ved Vitusapotek Rørvik.

privat

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring