Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekenes IT-samarbeid blir lagt merke til

Digitalisering løftes frem som et av de viktigste svarene på utfordringene i helsesektoren, men det tar tid. Apotekbransjens samarbeid om felles journalsystem er et unntak.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
18. august 2021

Bilde av Anne-Lise Härter, direktør e-helse i Apotekforeningen og illustrasjon som viser koblingene mellom apotekenes system og myndighetenes løsninger

- Det nye fellessystemet til apotekene tilrettelegger for bedre kommunikasjon mellom apotek og øvrige aktører i helsetjenesten, sa Anne-Lise Härter under et arrangement i forbindelse med Arendalsuka

skjermdump fra seminar arrangert av IKT-Norge og Capgemini

Vis Skjul bildetekst

Fastlegene bruker forskjellig journalsystem. Sykehusene i de ulike helseforetakene har forskjellig journalsystem eller ulik versjon av systemene. Det innebærer at journalsystemene rett og slett ikke klarer å snakke sammen. Fortsatt må papirer sendes manuelt når spesialisthelsetjenesten trenger informasjon om en pasient.

– Apotekbransjen har, på tross av konkurrende virksomheter, klart å samles om å utvikle én felles pasientjournal. Den vil sikre at informasjonen følger pasienten uavhengig av hvilket apotek de besøker.

Det sa direktør for e-helse, Anne-Lise Härter, under sitt innlegg på Arendalsuka. Härter var invitert av IKT Norge og Capgemini for å fortelle om hvordan apotekene har gått sammen om å etablere en felles bransjeløsning (Eik).   

– Legemidler er i fokus for tiden og vi tror at det vil bidra til større synlighet for bransjen, bransjesamarbeidet vårt og den felles dataplattformen vi allerede har etablert, sa Anne-Lise Härter.

Effektivt for staten

Det nye fellessystemet til apotekene tilrettelegger for bedre kommunikasjon mellom apotek og øvrige aktører i helsetjenesten. Et felles bransjesystem er også gunstige for myndighetene.

–  Eik gir myndighetene én løsning å forholde seg til. I tillegg vil en felles pasientjournal sikre at informasjonen følger pasienten uavhengig av hvilket apotek pasienten besøker.

 – Det har vært krevende å bli synlige overfor myndighetene i dette arbeidet. Konkurrenter som viser vilje og evne til å utvikle en felles løsning, bør naturlig få en sentral rolle i nye felles initiativer og beslutningsprosesser og bør ikke pålegges ekstra kostnader uten at dette kompenseres gjennom apotekavansen, sa Härter.

Les også: Urimelig at apotekene skal betale for statens e-helseløsninger

Må spille sammen

Fredrik Syvertsen fra IKT-Norge skisserte noen av de viktigste utfordringene til det norske helsesystemet innen digitalisering. Pasientens legemiddelliste (PLL) var en av disse.   

– Vi har digitale reseptsystemer, men ikke god nok oversikt over legemiddelbruk til å hindre død og sykdom, sa Syversen i sitt innlegg.

Karl Vestli, divisjonsdirektør i Direktoratet for e-helse, nevnte også at Pasientens legemiddelliste inngår i deres prioriteringer fremover.

–  PLL er et godt eksempel på alt som må spille sammen for å fungere. Vi må ha en teknologi som fungerer, vi må ha et lovverk som åpner for å dele medikamentinformasjon, og så må man ha arbeidsprosesser slik at alle jobber med å oppdatere felles informasjon om pasienten, sa Vestli. 

Hele arrangement kan ses her.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring