Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

– Felles apotekjournal bedrer pasientsamtalen

Apotek 1 Skovveien har vært koblet til apotekenes nye bransjeløsning, Eik, i over ett år. Samtalen med pasienten blir bedre med Eik, sier apoteker.


Eva Cecilie Skreiberg
12. juni 2023

Apoteker Stefan Vu i Apotek1 Skovveien

– En stor endring fra FarmaPro til Eik er felles apotekjournal og utleveringshistorikk. Samtalen med pasienten blir ofte bedre når jeg får opp listen over tidligere utleverte legemidler, sier Vu.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Stefan Vu har vært apoteker ved Apotek 1 Skovveien siden 2016. Apoteket hans, som ligger på Frogner i Oslo, var et av de første apotekene som testet ut det nye bransjesystemet allerede høsten 2021.

Bedre oversikt nå

– En stor endring fra FarmaPro til Eik er felles apotekjournal og utleveringshistorikk. Samtalen med pasienten blir ofte bedre når jeg får opp listen over tidligere utleverte legemidler, sier Vu.

Før var det kun mulig å se tidligere utleverte legemidler, dersom pasienten oppsøkte det samme apoteket. Nå spiller det ingen rolle hvilket apotek pasienten besøker, forutsatt at det er koblet til den nye bransjeløsningen, Eik.

– Nå er 17 apotek tilkoblet Eik og vi forventer en økning i antall apotek utover høsten, forteller Iren Rutle, daglig leder i Difa AS, som på vegne av apotekaktørene utvikler, drifter og forvalter Eik.

Forventer at apoteket vet

Apotekeren på Apotek 1 Frogner forteller at noen kunder ikke alltid husker hvilke legemidler de bruker eller hvilke legemidler de har hentet ut tidligere.

– Da er det veldig greit å kunne gå inn i den felles apotekjournalen og slå opp i utleveringshistorikken, slik at kunden kan få svar med en gang, sier Vu.

Andre ganger forventer pasienten at apoteket kan se alt:

 – Kundene blir ofte overrasket når vi svarer at vi ikke vet at de har hentet ut for eksempel en antibiotikakur på et annet apotek, sier han.

I tillegg ser de ansatte på Eik-apotekene også interaksjonsvurderinger som er utført av andre apotek.

– Vi skal fortsette å spørre pasienten om hvilke legemidler de bruker og om det er andre ting som kan skape legemiddelinteraksjoner, men av og til husker ikke pasienten hvilke legemidler de bruker. Da er denne historikken fin å ha tilgang til, sier han.

IT-interessert farmasøyt

Vu er interessert i nye teknologiske løsninger, og har vært involvert i utprøvingen av kjedens eget apoteksystem, Alfa.

– Det er enkelt å sette seg inn i det nye systemet. Noen synes at det kommer for mye informasjon, men det blir vi vant til, sier apotekeren.

Med Eik og apotekkjedenes egen løsning, Alfa, ser han nå både forskrivningen fra legen og eventuelle endringer apoteket som utleverte det forrige legemidlet, har gjort. Det kan for eksempel være hvordan etiketten er skrevet.

– I tillegg til opplysninger fra resepthåndteringen, vises også journaldokument over helsetjenester som er utført i apotek, som for eksempel Medisinstart, avslutter Vu.


Om Eik: Eik skal erstatte dagens FarmaPro. I tillegg utvikler apotekene sine egne apoteksystemer. Apotek 1 sitt system heter Alfa. Når alle apotekene er over på Eik vil alle apotek få opp utleveringshistorikk. Det er Apotekforeningens datterselskap, Difa AS, som utvikler Eik. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring