Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Hver tredje nordmann bruker vanligvis samme apotek

Det viser en fersk befolkningsundersøkelse gjennomført av Kantar. I tillegg er svært mange fornøyde med apoteket de bruker mest.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
16. april 2024

Bilde av eldre dame

Blant de over 60 år er andelen som vanligvis bruker samme apotek hver gang, selv om de kan velge mellom flere, over 50 prosent (Foto: Shutterstock).

Vis Skjul bildetekst

I undersøkelsen som er gjennomført på vegne av Apotekforeningen, svarer 38 prosent at de vanligvis handler i det samme apoteket hver gang, selv om de kan velge mellom flere apotek.

For de som bruker et eller flere reseptpliktige legemidler er andelen 45 prosent og blant de over 60 år er andelen over 50 prosent.

Tilfredse med apoteket de bruker mest

– Det er et viktig funn at kundene bruker det samme apoteket hver gang. Det viser at mange har en personlig relasjon over tid til apoteket og helsepersonellet som jobber der. I tillegg viser tallene at apotekkundene er tilfredse med det apoteket de bruker mest, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.

66 prosent svarer at de er svært fornøyde med apoteket de vanligvis bruker (skår 5 eller 6 på en skala til 6). 23 prosent gir karakteren 4 og 1 prosent gir karakter 1. 

De over 60 år er mer fornøyde enn de yngre.  Kvinner gir apotek en høyere skår enn menn.

– Vi vet at kvinner ofte handler for familien. Det gjelder alt fra reseptbelagte legemidler som antibiotika til solkrem og andre produkter til spedbarn, sier Lund.  

Fortsatt høy tillit til apotekene

I Apotekbarometeret for våren 2024 kommer det frem at tilliten til apotek holder seg stabilt høy. Denne gangen får apotekene en skår på 78 av 100, mens legemiddelselskapene får 59. Legene får en skår på 76 poeng.

– Mye av tilliten bygger nok på at apotekene har de varene du trenger når du er syk, og at varene holder høy kvalitet. Dersom apoteket ikke har legemidlet på lager, gjør de det de kan for å få tak i det, sier Lund.

Les også: – Vi bruker mye tid på å finne alternativer.

Foretrekker fysisk fremfor nett

56 prosent av respondentene oppgir at de hverken har handlet legemidler eller andre varer fra norske nettapotek de siste 12 månedene. 1 av 5 har handlet reseptlegemidler fra nettapotek.

I et annet spørsmål kommer det frem at 7 av 10 foretrekker å handle reseptbelagte legemidler i fysiske apotek fremfor nettapotek. 1 av 4 ønsker å handle intimprodukter fra nettapotek. Når de får spørsmål om hvorfor oppgir de «lavere pris» og at det er lettvint.
 

Hovedfunn i Apotekbarometeret mars 2024

  • Tilliten til apotek holder seg stabilt høy, i år med en skår på 78 av 100.
  • Tilfredsheten med apoteket man bruker mest er på 78 av 100 poeng.
  •  38 % svarer at de vanligvis handler i det samme apoteket hver gang. 
  • 76 % svarer at de ikke kjøpte mer enn de hadde tenkt til å kjøpe forrige gang de besøkte apoteket.
  • 69 % oppgir at de har kjøpt reseptfrie legemidler i fysiske apotek.
  • 23 % har kjøpt reseptfrie legemidler andre steder enn apotek.
  • 73 % foretrekker å handle reseptbelagte legemidler i fysiske apotek fremfor nettapotek.

 


Om Apotekbarometeret

Formålet med undersøkelsen er å følge forbrukernes holdninger, interesser og atferdsmønster i apotekmarkedet. Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi for å gi et representativt inntrykk av befolkningens holdninger. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 7. - 12. mars 2024. 1025 personer har besvart undersøkelsen. Feilmarginene er på +/- 3%-poeng i de spørsmålene der hele utvalget er med.

– Det er et viktig funn at kundene bruker det samme apoteket hver gang. Det viser at mange har en personlig relasjon over tid til apoteket og helsepersonellet som jobber der, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring