Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Pilot med influensavaksine i apotek er en suksess

23 Vitusapotek og Ditt Apotek tester influensavaksinasjon i apotek. – Resultatene fra piloten er så gode at vi kommer til å rulle ut dette til flere apotek neste influensasesong, sier Hege Willoch i NMD.


Vendil Åse
22. januar 2018

– De ansatte som har satt vaksiner opplever det som en naturlig del av sitt arbeid som helsepersonell i apotek og at de bidrar til at flere vaksinere seg mot influensa, som er et viktig helsepolitisk mål, sier Hege Willoch i NMD.

– De ansatte som har satt vaksiner opplever det som en naturlig del av sitt arbeid som helsepersonell i apotek og at de bidrar til at flere vaksinere seg mot influensa, som er et viktig helsepolitisk mål, sier Hege Willoch i NMD.

Privat

Vis Skjul bildetekst

– Jeg er stolt av apotekene som har satt influensavaksine for første gang nå i influensasesongen 2017/2018. De har virkelig levert, sier Hege Willoch, fag- og kvalitetsdirektør i Norsk Medisinaldepot (NMD).

Tilbakemeldingene fra kundene som har kommet i apoteket for å få vaksine er veldig gode. «Kundene verdsetter at de kan få gjort dette raskt uten å måtte oppsøke lege», er en tilbakemelding. Et annet apotek forteller at «kundene er veldig fornøyde. Det er gøy for oss ansatte og vi har også fått helt nye kunder, som ikke har resepthistorikk hos oss.»

Kundene trekker frem apotekets lange åpningstider, kort ventetid, trygge prosedyrer og godt opplært fagpersonale som positive sider ved vaksinasjon i apoteket, forteller Willoch. Det kundene trakk frem som negativt var at det tar 24 timer fra de bestiller vaksinen til de kan komme på apoteket og få satt den.

– Mange kunne tenke seg å gjøre dette med en gang og slippe leddet med å bestille via en lege. Ingen har reagert på prisen på 350 kr, sier hun.

Les også: Prøver ut drop-in vaksine på apotek

Satt over 1 300 vaksiner
23 apotek og 88 sertifiserte apotekansatte har siden 21. september tilbudt kundene vaksinasjon i apotek. Hittil har apotekene til sammen satt over 1 300 vaksiner. Prøveprosjektet varer ut januar.

– De ansatte som har satt vaksiner opplever det som en naturlig del av sitt arbeid som helsepersonell i apotek og at de bidrar til at flere vaksinere seg mot influensa, som er et viktig helsepolitisk mål, sier Willoch.

Det har ikke vært mange kritiske røster mot prøveprosjektet i apotekene. Det noen har vært opptatt av er hvordan apoteket skal takle det hvis kunden går inn i anafylaktisk sjokk.

– Det er heldigvis veldig få som opplever anafylaktisk sjokk etter å ha satt en vaksine mot influensa. Vi setter vaksiner på voksne, ikke barn, og det er helt klart definerte pasientgrupper som vi ikke kan tilby å sette vaksine på. I tillegg må kundene vente i apoteket i 30 minutter etter at de har tatt vaksinen. Men vi er forberedt på at dette kan skje og våre ansatte er opplært i hva de skal gjøre. Vi har Epipen, vi kan hjerte-lungeredning og vi ringer til ambulanse, sier Willoch, og legger til:

– Apotekansatte er vant til å jobbe etter prosesser, rutiner og sjekklister. De gjør ikke noe hvis de ikke er helt sikre på at de kan det. Helsemyndighetene er heldige hvis de får med apotekansatte på laget for å nå målet med å øke vaksinasjonsgraden i befolkningen.

1,5 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Alle disse anbefales vaksine.

– Målet er at vaksinasjon i apotek blir en naturlig del av vaksinasjonsprogrammet til myndighetene. Vi ønsker å samarbeide med Apotekforeningen og offentlige instanser for å få til dette. Men resultatene fra piloten er så gode at vi uansett kommer til å rulle ut dette til flere apotek neste influensasesong, sier Willoch.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring