Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Prøver ut drop-in vaksine på apotek

23 Vitusapotek tester i disse dager ut vaksinasjon uten timebestilling. Erfaringene så langt er gode både fra kunder som har tatt og apotekansatte som har satt vaksine. Vi sees igjen neste år, er reaksjonene fra de vaksinerte.


Vendil Åse
23. november 2017

På Vitusapotek Strømmen Storsenter an kundene droppe inn for vaksine. Apoteker Ruben Kufaas Fossli er en av 7 vaksinatører på apoteket. (Foto Vendil Åse)

På Vitusapotek Strømmen Storsenter an kundene droppe inn for vaksine. Apoteker Ruben Kufaas Fossli er en av 7 vaksinatører på apoteket. (Foto Vendil Åse)

Vis Skjul bildetekst

– Konseptet er veldig enkelt. Kundene bestiller vaksine gjennom en nettside og dagen etter er resepten klar fra legen. For å sette vaksinen er det ingen timebestilling, sier apoteker Ruben Kufaas Fossli ved Vitusapotek Strømmen Storsenter.

Apotekeren forteller at kundene er veldig fornøyde.

– Poenget her er drop-in. Kundene kan komme når det passer dem. Det er så enkelt og greit. Det setter de pris på.

Å få satt vaksinen tar bare fem minutter.

–  Ved selve vaksineringen i apoteket har vi en klar og enkel prosedyre vi følger. Først går vi gjennom noen faste punkter om kontraindikasjoner sammen med kunden, og så informerer vi om bivirkninger. Deretter er det en 12-punkts vaksinasjonsprosedyre, sier Fossli.

Deretter må kunden sitte 30 minutter i apoteket for å forsikre seg om at det ikke oppstår en allergisk reaksjon. På et legekontor er ventetiden rundt 20 minutter.

– De 10 minuttene ekstra ventetid er en ekstra sikkerhet. Men kundene kan gå før det hvis de vil, så lenge de skriver under på at de har gått. De fleste sitter her i 30 minutter. Vi har en sofagruppe med blader, og så kan de få kaffe, sier Fossli.

Forebyggende helsearbeid på apoteket
Han er opptatt av hva apotekansatte kan gjøre for å bidra positivt for folks helse, og spesielt hva apotek kan gjøre i kampen mot antibiotikaresistens.

– Vaksinering er et effektivt tiltak for å forebygge infeksjoner og dermed behovet for antibiotika. Norge har som mål å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2020, og økt vaksinering vil bidra til at man reduserer feilbruk av antibiotika, sier han.

Flesteparten av de som har vært innom apoteket for å ta vaksinen har vært i risikogruppen.

– I fjor døde 1 700 personer på grunn av influensa. Bare 28 prosent i risikogruppen vaksinerer seg. Jeg tror at vårt drop-in tilbud med influensavaksine kan være et viktig bidrag for å få flere i risikogruppen til å vaksinere seg.

37 kunder har siden september benyttet seg av tilbudet på Strømmen. Til sammen har over 700 personer tatt vaksine på de 23 apotekene så langt.

– Vi reklamerer ikke for denne tjenesten foreløpig. Dette er jo en pilot. Vi har en plakat for tjenesten ved kølapp-maskinen og noen kort vi deler ut. Men vi opplever nå en økning av folk som ønsker å la seg vaksinere, sier apotekeren.

Syv sertifiserte vaksinatører på Strømmen
Vitusapotekene samarbeider med to leger som vurderer om vaksinen kan gis før de skriver ut en e-resept. Det er også legene som har stått for sertifiseringen av apotekansatte. Kurset består av en teoretisk kunnskapsdel og en praktisk del med hjerte-lunge-redning, i tillegg til å øve på å injisere.

På Strømmen er 4 farmasøyter og 3 apotekteknikere sertifiserte vaksinatører.
– Å sette vaksine var enklere enn jeg hadde forestilt meg. Vi har hatt god opplæring og etter endt kursing har alle blitt trygge på at dette er noe vi virkelig kan. Det er rett og slett litt kamp blant oss som er sertifiserte om hvem som får lov til å sette vaksine på de kundene som kommer innom. Alle har lyst, sier Fossli.

– Vi deler ut medisiner daglig til pasienter der det kan bli alvorlige konsekvenser hvis medisinene brukes feil eller kombineres feil. Vaksine er blant det tryggere vi kan holde på med på apoteket. Å sette en vaksine på en kunde, er egentlig en drømmepasient, sier Fossli.

De mange apotekene spredd over hele landet med lange åpningstider og alltid tilgjengelig helsepersonell bør benyttes bedre, mener Fossli. Erfaringene med vaksinasjon i apoteket har gitt de ansatte mersmak.

– Hvorfor stoppe ved influensavaksine? Nå har vi lyst til å tilby reisevaksine, HVP-vaksine og Skogflåttencefalittvaksine, og vaksine mot hjernehinnebetennelse og lungebetennelse, sier han.

I desember skal Vitus evaluere prøveprosjektet. 

Enkel prosedyre. - Først går vi gjennom noen faste punkter om kontraindikasjoner og så informerer vi om bivirkninger. Deretter er det en 12-punkts vaksinasjonsprosedyre, sier Ruben Kufaas Fossli.

Vendil Åse

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring