Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Slik hjelper apotekene ferieturister uten medisiner

Ved Jernbanetorget i Oslo står fortvilte turister. De har mistet eller gått tomme for medisinene sine. Inne på apoteket leter de ansatte i ulike registre for å finne tilsvarende legemidler.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
4. juli 2024

Apotekene i Norge har ikke til gang til reseptregistrene i andre land, de vet derfor ikke hvilke legemidler turistene bruker dersom turistene mister legemidlene sine i Norge.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

– For norske turister som mister medisiner på reise i Norge, er det enklere. De kan gå innom et hvilket som helst apotek og hente ut legemidler fra gyldige e-resepter. Kommer derimot turistene fra andre land, er det mer krevende, sier farmasøyt og assisterende apoteker ved Vitusapotek Jernbanetorget, Dagrun Eggen.

Hovedstaden fylles opp av sommergjester. Turistene kommer for å oppleve Oslo, men for noen er det ikke bare sommeridyll. Eggen forteller om turister som har mistet bagasjen, blitt frastjålet vesken eller plutselig er fri for tabletter.

Fortvilte feriegjester

– Mange av de som kommer innom bor ikke i Norge. De er på gjennomreise, ofte med cruisebåter eller turistbusser. De er fortvilet og vet ikke hva de skal gjøre, sier hun.

Apotekene i Norge laster ned resepter fra Reseptformidleren, på den måten får de ekspedert ut legemidlene til pasientene. Apotekene har ikke til gang til reseptregistrene i andre land, de vet derfor ikke hvilke legemidler pasienten bruker.

– De som kommer innom har med tomme medisinbrett eller legemiddelpakninger. Det gjør det lettere å finne tilsvarende legemidler. Andre er ikke like enkle å forstå, og vi må stotre oss frem på ulike språk og vise bilder, sier farmasøyt Eggen. 

Ekspedering basert på skjønn

– Hva som skjer med kunden dersom apotekene ikke kan hjelpe dem er uvisst. Vi vurderer derfor situasjonen nøye. Vi bruker legemiddelkompetansen vår og vårt farmasøytiske skjønn til å vurdere nødekspedering, sier farmasøyten.

Nødekspedering er en ekspedisjon av legemiddel uten gyldig resept, når det anses nødvendig og reseptutsteder, oftest legen, ikke kan treffes.

– Så langt det lar seg gjøre bruker vi reseptfrie legemidler. Ved nødekspedering er det minste pakningsstørrelse man kan ekspedere, sier Eggen.

Prototype for norske apotek

MyHealth@EU skal bidra til gode helsetjenester for europeiske borgere på reise innenfor EU/EØS-området. Helsedirektoratet og Norsk Helsenett arbeider nå med å gi helsepersonell, deriblant apotekansatte, tilgang til helseopplysning.

– For norske apotek betyr dette at det i fremtiden vil bli mulig å laste ned resepter fra land i Europa. Det vil gjøre det enklere for apotekansatte å hjelpe turister dersom de har gått tomme for legemidlene sine, sier Anne-Lise Härter, direktør e-helse i Apotekforeningen.

Representanter fra Norsk Helsenett besøkte nylig Vitusapoteket på Jernbanetorget der farmasøyt Dagrun Eggen jobber. Målet med besøket var å vise frem en prototype som kan brukes i norske apotek.

– Det var et veldig vellykket besøk. Representantene fra Norsk Helsenett fikk en god innføring i apotekenes hverdag og arbeidet de legger ned for å finne frem til riktig legemiddel for utenlandske turister. I tillegg ga farmasøyt Eggen konkrete innspill på hvilken informasjon som vil være nyttig for de som jobber i apotek, sier Härter.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring