Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Ubrukt antibiotika skal leveres apoteket

18. november er det verdens antibiotikadag, som markeres med en ukes returkampanje i alle apotekene i Norge.


Vendil Åse
14. november 2022

Returkampanjen, som skal vare i hele uke 46, er et samarbeid mellom Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) og apotekene. Kunder som har fått kur på antibiotika skal få utdelt egne returposer med en oppfordring om å levere tilbake medisinrestene til apoteket.

– Apotek er med på å øke bevissthet rundt antibiotika og antibiotikaresistens, sier Lavin D. Kadir, farmasøyt og prosjektleder i ASP.

Tar imot alle typer medisinrester

Fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen, forteller at apotek alltid tar imot alle typer medisinrester, ikke bare antibiotika.

– Men pasienter sitter ofte igjen med ubrukt antibiotika fordi pakningsstørrelsen i en antibiotikakur ikke samsvarer med lengden på kuren, sier hun.

Antibiotika som kastes i søpla eller i toalettet kan være med på å skade naturen og gjøre bakterier resistente mot antibiotika.

– Derfor er det bedre å levere det tilbake til apoteket, som kan destruere det på en forsvarlig måte. Med kampanjen bevisstgjør vi kundene om å huske å levere medisinrester, og da spesielt antibiotikarester, tilbake til apoteket, sier hun.

Les mer: Apotek jobber daglig med å bekjempe antibiotikaresistens

ASP ønsker årlig kampanje i apotek

Årets kampanje er en gjentakelse fra i fjor.

– Vi velger å kjøre denne kampanjen årlig fordi vi ser at apotekene besitter kompetanse som bør utnyttes. Kampanjen skal handle om å returnere ubrukt antibiotika, men er også en ypperlig mulighet for apoteket å bidra med mer informasjon rundt antibiotika og antibiotikaresistens, sier Kadir.

Hun mener at Norge er flinkere enn mange andre land til å håndtere antibiotika og forebygge antibiotikaresistens.

– Likevel er vi ikke helt i mål. Under pandemien hadde vi en del smittetiltak som førte til at færre hadde bakterieinfeksjoner og dermed sank også bruken av antibiotika. Nyere tall viser at vi igjen har en økende trend i antibiotikabruk. Bruken av antibiotika i perioden april til juni i år var om lag 30 prosent høyere enn i samme periode i 2020 og 2021, sier hun.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring