Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

VG: En av to bruker medisin feil

VG har vært på Apotek 1 Gran og deltatt i en Medisinstart-samtale mellom tjenestefarmasøyt og apoteker Ivana Ivanovic og pasient Trine Tur.


Vendil Åse
31. august 2022

Faksimile fra VG-artikkel En av to bruker medisin feil

– Jeg har prøvd mange forskjellige medisiner. Nå setter jeg en sprøyte en gang i uken, og har stor nytte av å få informasjon og hjelp her på apoteket. Jeg blir beroliget av at det er vanlig med bivirkninger, og hvis det er noe jeg lurer på, får jeg svar. Alle apotek skulle hatt en farmasøyt som Ivana! sier Trine Tur til VG.

Medisinstart er omtalt over fire sider i dagens VG. Avisen skriver om veiledningstjenesten Medisinstart på apotek og gir gode råd til bruk av medisiner.

Spørsmålene kan være mange når du starter med en ny medisin.

● Kan den gi bivirkninger?
● Kan du kombinere den med andre medisiner du bruker?
● Og hva hvis du glemmer å ta den?

Medisinstart underbygger legens forskrivning

Foreløpig er det kun pasienter som akkurat har startet på en ny hjerte- eller karmedisin som får medisinstart, men Apotekforeningen har satt i gang et pilotprosjekt for pasienter med diabetes type 2. Apotekforeningen tror mange flere pasientgrupper kan ha nytte av tjenesten.

– Vi tror også pasienter med migrene og lungesykdommer kan være blant dem, sier fagdirektør Hanne Andresen til VG.

Hun understreker til avisen at dette tilbudet ikke er i konkurranse med legenes rolle.

– Det er heller en tjeneste som understøtter legens beslutning om at pasienten skal begynne på legemidler. I stedet utfyller vi hverandre. Hovedpoenget er at pasienten skal føle seg trygg og bruke foreskrevne legemidler riktig. Vi oppfordrer også pasienten om å ta kontakt med legen igjen om det er nødvendig.

Hvert femte besøk på akutten er knyttet til bruk av legemidler

Ifølge forskning publisert i The American Journal of the Medical Sciences, bruker halvparten av oss medisinene våre feil. Det kan føre til alvorlige bivirkninger, forverret sykdom og sykehusinnleggelse. I tillegg er det kostbart for helsevesenet.

Ny norsk forskning viser at hvert femte besøk på akutten er knyttet til bruk av legemidler. Det kommer frem i en studie gjennomført ved Akuttmottaket ved Diakonhjemmet sykehus, publisert i Internal and Emergency Medicine. Bivirkninger utgjorde 72 prosent av årsakene. Det skriver VG.

Saken om Medisinstart står i dagens papirutgave av VG, og kommer trolig også på VG+ i helgen.

Faksimile fra VG-artikkel En av to bruker medisin feil
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring