Gå til innholdet
Forskning

FIP: Ny rapport viser at apotektjenester har dokumentert effekt

Oppstartsveiledning, utvidet rådgivning ved utlevering av medisin og systemer for påminnelse om å ta medisinen, er blant tiltakene som kan sikre at eldre pasienter får en bedre og riktigere legemiddelbruk. Det viser en ny rapport fra International Pharmaceutical Federation (FIP).


Jostein Soldal
21. juni 2018

Flere ulike veiledningstjenester i apotek for eldre legemiddelbruker har dokumentert effekt, fastslår FIP i ny rapport. (Illustrasjon Shutterstock)

Flere ulike veiledningstjenester i apotek for eldre legemiddelbruker har dokumentert effekt, fastslår FIP i ny rapport. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Forfatterne av rapporten "Use of medicines by the elderly: The role of pharmacy in promoting adherence", har gjennomgått eksisterende kunnskap fra en rekke land, om apotektjenester rettet mot den eldre delen av befolkningen.

– Farmasøyter har en sentral rolle i oppfølging og forbedring av pasientens etterlevelse av legemiddelbehandlingen, sier Parisa Aslani, hovedforfatter av rapporten og professor ved University of Sydney School of Pharmacy.

Rapporten fra FIP peker særlig på disse tiltakene i apotek som har dokumenter effekt:

  • Oppstartsveiledning (Medisinstart) som omfatter opplæring og veiledning til pasienter som nylig har startet ny legemiddelbehandling, med oppfølging ansikt til ansikt eller over telefon.
  • Gjennomgang, opplæring og rådgivning til pasienter og omsorgspersoner når samme legemiddel utleveres jevnlig, f.eks. for inhalasjonslegemidler.
  • Veiledning om hjelpemidler som gjør det lettere å ta riktig dose på riktig tidspunkt, f.eks. dosetter eller multidosepakkede legemidler.
  • Systemer for å minne pasientene på å ta medisinene som foreskrevet (for eksempel ulike apper).

Eldre pasienter har ofte dårlig etterlevelse, fordi mange tar flere medisiner for flere sykdommer og det kan være en utfordring å holde oversikt over alle medisinene.

Forfatterne peker også på at mild eller tidlig kognitiv svekkelse kan skje uten at helsepersonell oppdager det. De anbefaler at farmasøyter får opplæring i å oppdage disse tegnene tidlig, slik at de kan justere hvordan de kommuniserer med disse pasienter.

– Det er viktig å utvikle og gjennomføre tiltak som retter seg mot pasientens individuelle behov, sier professor Aslani.


TILBAKE

Relaterte artiklerApotekforeningen © 2019
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring