Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forskning

Oppfølging med farmasøyt ga riktigere legemiddelbruk for pasienter med hoftebrudd

Et forskningsprosjekt viser at farmasøyter øker kvaliteten både på informasjon og bruk av legemidler når de er tett på hoftebruddpasienter på sykehus.


14. august 2023

Nytt forskningsprosjekt har sett på fordelene ved å ha en forløpsfarmasøyt for hoftebruddpasienter. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Ben Tore Henriksen, klinisk farmasøyt og forsker ved Sykehusapotekene HF, har gjennomført et forskningsprosjekt på hoftebruddpasienter ved Sykehuset i Vestfold. Det skriver Universitet i Oslo i en artikkel på forskning.no.

For å unngå feil legemiddelbruk ville de prøve en ny løsning:

– Vi innførte en ny rutine på Sykehuset i Vestfold kalt forløpsfarmasøyt. Der ble 58 pasienter med hoftebrudd fulgt opp av en klinisk farmasøyt fra innleggelse på sykehuset til etter at pasienten hadde kommet hjem etter utskriving. Som kontrollgruppe brukte vi 50 tidligere innlagte hoftebruddpasienter, sier Henriksen til forskning.no.

Farmasøyter reduserer feil i legemiddellisten

Farmasøytene vurderte kvaliteten på legemiddelinformasjonen i epikrisen. De definerte sju ulike områder de skulle se på, som for eksempel om det var skrevet navn på legemidler, virkestoff og om doseringen var beskrevet. Hvert område fikk 2, 1 eller 0 poeng. De fant ut at pasientene som hadde fått oppfølging av farmasøyt, fikk en skår på 12,3 av 14 mulige poeng. De som ikke fikk oppfølging av farmasøyt skåret bare 7,2 poeng.

Slik reduserte farmasøytene potensialet for feil i pasientens legemiddelliste ved overføring mellom institusjoner.

– De fleste er vel klar over at personalet på sykehus har det travelt og må spare tid der de kan. Da er det forståelig at en prioriterer andre oppgaver enn å dobbeltsjekke en legemiddelliste som tilsynelatende er riktig, sier Henriksen til forskning.no.

En vanlig bivirkning er svimmelhet

I tillegg gjennomførte farmasøytene i prosjektet legemiddelgjennomganger.

– Vi undersøkte om pasienten trengte alle legemidlene han står på, om doseringa er fornuftig og om noen av de kan ha uheldige bivirkninger. En del legemiddel som mange eldre har svimmelhet som vanlig bivirkning, sier Henriksen.

– Noen ganger kan det faktisk være disse legemidlene som har ført til fallet som gjør at pasienten skadet seg og ble innlagt.

Les hele artikkelen på forskning.no.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring